Когато се огласи всичко, което знае Цветан Василев, ще бъде поставена точка на прехода. Това заяви в предаванвто „Тази сутрин” по bTV Христо Ботев, адвокат на бившия директор на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ). Ден по-рано банкерът проговори в интервю пред Явор Дачков.

„Той е дал показания пред съдия в европейска държава, където това е възможно, а те се пазят при двама нотариуси в различни държави, като условието те да бъдат показани е настъпването на неговата смърт. Не вярвам, че това е блъф – за толкова години и с толкова контакти той има какво да разкаже. Според мен това е гаранция”, обясни адвокат Христо Ботев.

По думите му, в показанията на Василев става дума за политическия и икономическия елит на страната. „Ако тези неща излязат на бял свят, това ще е точката на прехода”, подчерта адвокатът.

„Дори в Сърбия тече разследване за заплахи срещу живота му – ще се окаже, че сръбските власти ще свършат работата на българските”, коментира още той.

Той обясни какво е накарало Цветан Василев да проговори точно сега и точно пред Явор Дачков. „Аз с него се познавам от август 2014 г. Комуникирали сме много пъти, че той трябва да говори. Решихме, че ако ще говори, трябва да е първо пред прокуратурата, която обаче отказа. След като се заговори за сделката за „Виваком”, решихме, че сега е моментът. Той ще говори пред конкретни журналисти. С Явор Дачков никога не е имал конкретни отношения, а и той е писал критични неща за връзките на Цветан Василев с Делян Пеевски. Цветан Василев сега започва да говори. Той знае кои журналисти да избере, така че да не бъде обвинен, че те пишат каквото той иска да се напише”, обясни адвокатът.

Според Христо Ботев, Цветан Василев се е срещал с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов в качеството му на опозиционен лидер по времето на управлението на кабинета „Орешарски”. „Василев е предупредил Борисов, че се готви нещо срещу КТБ”, посочи той и допълни, че е банкерът е имал подобна среща и с гуверньора на БНБ Иван Искров. Искров обаче отрича такава среща да се е състояла.

„Дано разберем цялата истина, но не във връзка със смъртта на Цветан Василев”, коментира в заключение адвокат Христо Ботев.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”