Легитимният договор за наем на помещението от 23 квадрата в село Яким Груево е на ДПС. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” Хасан Адемов. По думите му - според устава на мюсюлманското изповедание договори за отдаване под наем може да сключва единствено и само нарочна комисия по вакъфските имоти на Висшия мюсюлмански съвет.

"Имотът в центъра на спора е на Главното мюфтийство. За да може да се наеме и да се отдаде под наем трябва да има договор с Главното мюфтийство. Такъв договор има областния предизборен щаб на ДПС”.

Заради имота между ДПС и партията на Илияна Раева се стигна до напрежение, при който беше нападнат местния представител на партия „Обединена България Анифе Мехмед.

Сумата за наемане за два месеца на помещението е 40 лв., стана ясно. Тя е по правилата на Висшия мюсюлмански съвет.

Конфликтът е в сключеният договор на предизборния щаб на политическа партия „Обединена България” с джамийското настоятелство, което няма такива права, съгласно устава на мюсюлманското изповедание, обясни още Адемов.

„В община Исперих е регистрирано джамийското настоятелство в село Яким Груево. Председател на това мюсюлманско настоятелство е Бехчет Шефкет, който е зет на въпросната госпожа кандидат-кмет в тази предизборна кампания. Самата Анифе Мехмед е секретар-касиер на джамийското настоятелство. Излиза, че тя сключва договор сама със себе си. Точно затова е претенцията на ДПС и ние сме сезирали за това с нарочно писмо Районното полицейско управление”, каза още Адемов.

Тази госпожа е феодализирала местната власт и затова тя не е получила доверието от ДПС, заяви още Хасан Адемов.