Аделина Банакиева: Някой подхлъзна управляващите в мораториума за нови лекарства
Полезните ходове не са в правене на нови комисии, категорична е протестиращата срещу забраната, гласувана от парламента
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Лекарства
Снимка: iStock

Някой някъде подхлъзна управляващите с мораториума за новите лекарства. Това каза в предаването „120 минути” по bTV Аделина Банакиева, която участва в протестите срещу забраната, гласувана от парламента.

„13 молекули нямат аналог и заместител и ще останат висящи”, подчерта тя. Банакиева беше категорична, че това не са експериментални лечения, а работещи лекарства. По думите ѝ тези 13 молекули са признати са в 1/3 от държавите от ЕС. 

„Факт е, че вече няма много полезни ходове, но полезните ходове не са в правене на нови комисии. Всички знаем Фондът за лечение на деца в чужбина как работи и на 6 месеца се пускаха две деца да се лекуват. Това ли ще е алтернативата на мораториума”, попита Банакиева.

Стъпка назад: Очертава се смекчаване на мораториума за нови лекарства Идеята на кабинета е новите лекарства да бъдат купувани от МЗ, а не от Здравната каса

Така тя коментира идеята на кабинета новите лекарства да бъдат купувани от Министерството на здравеопазването, а не от Здравната каса, като това да става след решение на специална комисия към министерството.

„Ще се създават поредни комисии – кой ще им плаща, кой ще ги контролира”, попита Банакиева, като допълни, че така се връщаме се поне с 8 г. назад.

„Един ден след като гласуваха този ужас, вдигат „Спартан”-а да вози болно дете, за да го лекуват”, коментира още тя.

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху мораториума за нови лекарстваСъс 126 гласа „за” те преодоляха искането на държавния глава да преосмислят забраната

Симеон Дамянов заяви, че неговият син, който страда от рядката генетична болест спинална мускулна атрофия, също е засегнат от мораториума.

„Допреди година за нашите деца нямаше шанс и надежда, но преди година в Америка одобриха първото лечение за тяхната болест. В момента лекарството навлиза поетапно в Европа и здравните каси покриват лечението за децата. В България, за съжаление, не е така”, изтъкна бащата.  

„От лятото всячески се опитваме да допринесем това лекарство да се появи на нашия пазар. За януари и февруари беше предвиден конкурс фирмата производител да избере доставчик  за България, но преди седмица, за съжаление, България гласува мораториум за подобни лекарства”, отбеляза той.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре