Ивайло Калфин е кандидатът за президент на АБВ, обяви лидерът на партията Георги Първанов.

Освен от АБВ кандидатурата му е подкрепена и от още шест формации, които формират коалицията „Калфин – президент”.

По думите на Първанов бившият вицепремиер и социален министър в кабинета „Борисов 2” е имал ключова роля в процеса на ратификация на договора за членство на страната ни в Европейския съюз. Той беше и външен министър в период, когато страната ни беше регионален лидер, каза още Първанов.

Той припомни, че Калфин е имал основна роля в търсенето на решение по казуси като този с българските медици в Либия.

Според него заслугата за постигане на консенсус по пенсионната реформа, вдигането на доходите на работниците и пенсионерите, както и за намаляването на безработицата също е на Калфин.

Самият Калфин от своя страна заяви, че основното за него е промяната на статуквото.

„Независимостта се определя от дългогодишния опит и способността да се отстояват позиции. Независимостта на президента не означава той да е във война с другите институции, а институцията да работи, като си сътрудничи с всички”, посочи той.

„Българите имат нужда от спокойствие и дългосрочна перспектива за семействата си. В момента международната обстановка около нас е напрегната и не се решава със събиране на президенти или хленчене. В международната политика страната ни трябва да си създаде приятели, с които да говори. Това са страните от Балканите и Черноморския регион и тук ролята на президента е важна”, заяви още Калфин.

През 2011 г. Ивайло Калфин беше кандидат за президент на БСП. Тогава той стигна до балотаж, който беше спечелен от кандидата на ГЕРБ Росен Плевнелиев.

До издигането на Калфин сега се стигна след разрива между БСП и АБВ, които първоначално подкрепяха кандидатурата на ген. Румен Радев.

Дни след обявяването ѝ обаче АБВ оттегли подкрепата си от ген. Радев и заяви, че ще излъчи собствен кандидат.