Зрелостниците писаха за „Албена” на Йордан Йовков на матурата
На нея се явиха около 50 000 дванадесетокласници, още толкова седмокласници също са на изпит
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
Матура
Снимка: btvnovinite.bg

Над 50 000 зрелостници се явиха на задължителната матура по български език и литература днес. Още толкова седмокласници държат изпит по същия предмет на националното външно оценяване. 

В третата част на изпита абитуриентите трябваше да пишат за разказа „Албена” на Йордан Йовков.

Техният изпит започна в 8 ч. и продължи 4 астрономически часа. Изключително строги мерки срещу преписване бяха предприети тази година – над 4000 камери в залите наблюдаваха учениците, а 13 500 квестори следяха за реда по време на самия изпит.   

матури
Снимка: bTV

За първи път тази година матурата е разделена на три модула с различно времетраене, за да се избегне евентуално преписване. Излизането от залата е разрешено след приключване и предаване на работата, ако модулът трае до 90 минути.

В Бургас не мерките за сигурност, а новите правила на изпита притесниха повече учениците. В област Монтана се явиха над 1000 зрелостници.

Ако продължава повече, както е третият модул, ученикът може да отиде до тоалетна, след като изминат поне 90 минути от изпита.

Първият модул съдържа 30 затворени въпроса и носи 30 точки на зрелостника, вторият е с 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки, а третият модул, или 41-и въпрос, е тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която дванадесетокласниците пишат есе или интерпретативно съчинение. Този модул носи 30 точки.

По традиция изпитният вариант беше изтеглен от журналист в Mинистерството на образованието в 5 ч. сутринта.

Матурата на седмокласниците започна спокойно в 10 ч. Резултатите от „малките матури” ще послужат на децата за вход към гимназии.

Следващата матура е в понеделник.

На сайта на образователното министерство бяха публикувани отговорите от матурите:

Отговорите от матурата по български език и литература (2017 г.)За първи път тази година тя се проведе в три модула – за да се избегне евентуално преписване

Анкета
Ще спрат ли преписването на матурите новите мерки за сигурност?
Резултати

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре