90% от задържаните след бунта в Харманли са пожелали да се върнат в страните си
Те вече не се намират на територията на страната
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 2
    0
Петя Първанова

След бунта в Харманли миналата година голям брой лица бяха задържани за 24 часа. Срещу 18 се води досъдебно производство, останалите бяха настанени в лагери от затворен тип и почти 90% от тях изразиха желание да се върнат в страните си на произход. Те вече не се намират на територията на страната. Това каза председателят на Държавната агенция за бежанците ст. комисар Петя Първанова в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Към този момент няма данни за засилен мигрантски поток, а капацитетът на Агенцията за настаняване на бежанци е запълнен на 67%, каза тя.

Помолена да коментира случая в Елин Пелин, където местните жители не пожелаха сирийско семейство, Първанова каза, че Държавната агенция за бежанците няма отношение към лица с вече предоставен статут на територията на страната. Въпросното семейство е с хуманитарен статут – така е преценил решаващият орган с оглед бежанската история на лицата. Проверено е, че те са регистрирани, за тях е сигурно, че са бежанци, могат да останат и няма да създават проблеми, каза още тя.

Хазяинът на Фатима и Фахим в Елин Пелин: Не бих ги изгонилПетър Паунов подчерта, че би задръжал сирийското семейство и без пари и срещу тях няма оплаквания

През миналата година закрила у нас са поискали 19 400 лица, като са предоставени 1300 статута, каза още Първанова. За последните години около 50 семейства са уседнали на територията на страната, останалите са напуснали страната легално.

Вижте целия разговор във видеото:

  • 2
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре