Българските плодове и зеленчуци стават изчезващ вид. Близо 90% от продукцията на пазарите ни е внос, а до 2-3 години родното производство може съвсем да изчезне, алармират земеделци. Причината е орязване на субсидиите.

Едва около 15% от краставиците, които ядем, са български. Дори в момента, когато се реализира родната продукция, повечето краставици на пазарите ни са вносни. При доматите ситуацията е още по-зле - едва около 10% са българско производство.

От 500 000 декара картофи преди 10 години, сега у нас се отглеждат едва 150 000. Ядем френски и турски - там с държавната субсидия цената им е по-ниска от нашата дори с транспортните разходи.

Само българските плодове и зеленчуци могат да запазят ценните си витамини и качества, докато стигнат до масата ни. 119 милиона евро от Европа ще идват от догодина за плодове, зеленчуци и животновъдство. В последния си ден предишното ръководство на земеделското министерство разпределило парите 70% за животновъдите и 30 за земеделците. Те настояват да са по равно и затова ще се срещнат със земеделския министър до дни.