850 милиона лева ще струва изграждането на новото трасе от пътя Кресна - Симитли по билото на Пирин. Намеренията са по този начин да се намали двойно натоварването в Креснеското дефиле.

Eксклузивно за bTV сутринта от Военна болница алпинистът Боян Петров съобщи, че позициите на еколозите и държавата трасето на пътя Симитли - Кресна да се изнесе от дефилето все повече се сближават.

Проектантите и строителите потвърдиха, че са се споразумели с еколозите в посока "Кулата" пътят да минава през дефилето, а в посока София да минава по билото на Пирин с пет тунела и 12 моста, въпреки денивелация от 650 метра в началото.

Според инженерите всяко забавяне е катастрофално за проекта и ще доведе до грандиозни финансови загуби. Страната ни ще трябва да върне цялата сума за магистралата на Брюксел.

„Два милиарда трбява да върнем и още два да извадим, за да качим горе двете трасета, хем да угодим на еколозите да им направим път, по който да не гинат хора всеки ден”, заяви инж. Лазар Лазаров.

В най-добрия случай възможностите са да се изгради двулентов път с 80 клометра в час проeктна скорост в дефилето и същия по билото.