80% от източноевропейците, които живеят в Лондон, имат работа, докато средният брой на заетите сред гражданите в британската столица е 62%. Това сочат данните на Центъра за помощ на източноевропейци, предоставени на bTV.

Вече 30 години Центърът помага на мигранти от региона да се справят с трудностите във Великобритания. Организацията провежда първото по рода си изследване за условията, в които живеят мигрантите от Централна и Източна Европа в Лондон.

Проучването е направено от май до октомври 2013 г. сред 512 мигранти и тяхното обкръжение, като представителна извадка за над 370 000 души от Централна и Източна Европа в Лондон.

Според резултатите 83% от анкетираните живеят на квартира, в сравнение с 49% средно за Лондон. 86% от хората, които наемат жилища, го правят директно от хазяи, в сравнение с 50% средно за Лондон. Едва 14% от източноевропейците живеят в социални жилища.

70% от хората, които наемат квартири се оплакват от лоши условия в жилището, пренаселеност на помещенията и невъзможност да си възстановят депозита.

Статистиката на Центъра за помощ на източноевропейци сочи, че най-малък шанс да се реализират на пазара на труда имат мигрантите между 50 и 64 години, които не говорят английски.

Най-сериозните пречки в търсенето на работа за мигрантите са ниско нивото на владеене на английски, липсата на умения за търсене на работа, липсата на професионален опит във Великобритания, както и невъзможност за признаване на квалификациите, придобити в родната държава.

40% от участниците в проучването са преживели сериозни проблеми на работното място: всеки пети е бил експлоатиран, всеки десети е имал задържани надници, 7% са били тормозени на работното място, а 5% са били неправомерно уволнени.

Доходът на мигрантите от региона идва изключително и само от заплати. Много малка част получават помощи, още по-малко имат спестявания или инвестиции. Изследването показва, че 20% от източноевропейските мигранти имат трудности да се издържат с доходите си.

30% поне веднъж са изживявали финансова криза в Лондон - не са имали пари дори за храна и лекарства.
Статистика, събирана от благотворителни организации, показва, че 30% от бездомниците са от Централна и Източна Европа, а населението от този регион съставлява едва 5% от цялото население на Великобритания.