Институциите изглежда не са си взели поука от миналогодишните бедствия, при които загинаха хора и бяха нанесени материални щети за милиони. Според последния доклад на прокуратурата 78 язовира са в лошо състояние.

И тази година като опасни се определят язовири в областите: Велико Търново, Бургас, Варна, Пловдив, Ямбол и Сливен.

Най-честите нарушения са зле поддържани язовирните стени и изпускателни съоръжения. Речните легла на много места пък са задръстени от растителност и боклуци.

Снимка: bTV

Такъв язовир в "предаварийно" състояние е водоемът до Стефан Караджово. При това той е само един от 17-те сочени за опасни в Ямболска област.

"Насипахме стената, близо 3000 кубика пръст. Няма опасност изобщо за скъсване", уверява концесионерът Митко Димов.

При евентуален разлив обаче река Поповска може да наводни две села - Попово и Дъбово.

Язовир "Вятъра" в община Велико Търново също всява страх в населението, въпреки че вече е бил обезопасен. Обаче не е почистен напълно.

Прокуратурата е установила, че концесионерите масово не са изпълнили предписанията, дадени миналата година.

"Едни и същи нарушения, повтарящи се, които могат да допринесат за застрашаване на живота на хората", казва Вирджиния Димитрова, прокурор от Върховната административна прокуратура.

В Министерството на околната среда и водите обаче рисуват друга картина.

"Трябва да ви кажа, че (състоянието – б.ред.) е много по-добро от предишни години, защото има вече контрол за техническото състояние, второ има законови регламентирани задължения на собствениците на язовирите, няма язовир без стопанин", казва ръководителят на дирекция "Управление на водите" в МОСВ Асен Личев.

Отговорност обаче се търси изкючително рядко.

"Има наказани четири лица... за всички язовири и за всички нарушения", казва Вирджиния Димитрова.

От МОСВ смятат, че до Нова година санкциите ще се умножат.

От 1 януари 2016 г. пък ще заработи нова структура към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която ще следи контрола на институциите.

Това трябва да реши проблема с липсата на отговорност и наказани - в момента за язовирите отговарят физически и юридически лица, както и общини и няколко министерства, а също и Националната електрическа компания (НЕК).