73% от пълнолетните българи одобряват да се забрани на граждани на някои мюсюлмански страни да влизат у нас.

Това показва последното национално представително проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено сред 822 пълнолетни българи. Целта му била да провери обществената нагласа към мигрантите и тероризма.

Резултатите на практика показват, че по-голямата част от българите одобряват миграционните политики на президента на САЩ Доналд Тръмп. 69% обаче тях например са твърдо против идеята му за забрана на абортите. Само 11% са и тези, които желаят у нас всеки да може да носи оръжие.

В последните четири години тревогата и нетърпимостта към мигрантите са нараснали осезаемо, показва изследването. Цели 30% споделят, че опасността от терористични атаки влияе на плановете им за бъдещето.

Изследването показва още, че от 2013 г. насам страхът от тероризъм сред българите се увеличава чувствително.

Според социолозите обществото все по-трудно прави разлика и между бежанци и икономически мигранти.

При сондажите през 2013 и 2015 г. между една четвърт и една трета от пълнолетните у нас са смятали, че бежанците не са риск за националната ни сигурност. Сега само 6% са на това мнение, а 77% посочват бежанците като очевидна заплаха.

Същевременно намалява делът както на тези, според които е справедливо България да отделя пари за бежанци, така и на подкрепящите твърдението „Бежанците са изпаднали в беда хора – човешко е да им се помогне”.

На този фон около две трети от българите споделят мнението, че трябва да се спрат всякакви социални и здравни помощи за ромите.

„Не личат и особени различия в мненията между различните групи в обществото ни. Може би има малка по-либерално настроена част от него, но преобладаващите навсякъде нагласи са по-скоро традиционалистки и резервирани към чуждото и външното”, отбелязват авторите на изследването.