Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Около 700 машини почистваха в районите със снеговалеж през изминалата нощ. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на пътната мрежа. Без ограничение за всички видове моторни превозни средства е пътуването по високопланинските проходи „Ришки“, „Републиката“, „Предела“, „Печинско“, „Пампорово“, „Рожен“, „Превала“, „Обзорски“, „Айтоски“ и „Котленски“.

„Шипка” е отворен за движение. До 31 март 2015 г. през прохода е забранено движението на МПС, превозващи товари с технически допустима максимална маса над 12 т, както и преминаването с ремаркета и полуремаркета над 10 т. Ограничено е движение на превозни средства над 12 т през „Петрохан”, а над 10 т през „Твърдишки“ и „Вратник“. „Дюлински” е затворен за тежкотоварни автомобили.

Затворени са всички видове моторни превозни средства са проходите „Троянски“, „Златишки“ и „Върбишки“.

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни камиони и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на "Пътна полиция".

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.