7 млн. лв. ще спечелят деветте банки, които ще разпределят парите на Корпоративна търговска банка само от обслужващи такси при теглене на парите от клиентите. Икономистите очакват след фалита на трезора другите банки да се напълнят с още повече пари, което да доведе до падане на лихвите по депозитите и на тези по кредитите.

„Дайте, за да получите” - това на практика излиза от тарифите и таксите на банките, които вложителите ще трябва да платят, за да изтеглят депозитите си. Например, има такси от по 3 лв. плюс 0,2% от депозита за суми над 3 000 лв. Така за гарантираните 196 000 лв. обслужващите такси са 392 лв. Общият размер на депозитите е 3,5 млрд. лв.

Вложителите са готови да оспорват сумите пред Европейския съд. „Ако те надвишават таксата, предвидена за изплащане на КТБ, то тази разлика не би трябвало да бъде платена от самите вложители”, обясни Божидар Томалевски, който е вложител в КТБ.

200 000 вложители имат суми под 1000 лева в КТБ. Очаква се много от хората с твърде малки суми изобщо да не отидат да си ги изтеглят, както се случи през 2005 г. при последния банков фалит.

„Близо 900 000 лева депозити въобще не бяха изтеглени, тъй като става въпрос за няколко хиляди малки депозити от по 10, 20, 30 лева и не си заслужава човек да се затормозява, да ходи да се реди на опашки за 5 или 10 лева”, обясни финансовият анализатор Георги Ангелов.

Какво ще стане с парите? Прогнозата е, че 40-45% от вложителите ще оставят депозитите си същата банка, в която ги разпределят. Още толкова вероятно ще ги прехвърлят, а 10-15% ще ги изтеглят и ще трябва да плащат такси.

„Това е цената на една услуга, защото си представете разходите на всяка една банка, за да направи тези транзакции и да се грижи за парите ви”, коментира председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.

Все пак първата транзакция на всеки един вложител ще бъде безплатна, както и възможността за прехвърляне към друга банка.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”