Лекарите в София излязоха на протест в защита на началниците си. Поводът бе заканата на Здравното министерство да уволни директора и заместник-директора на столичната спешна помощ, след поредния случай с фатален край.

Ако до един месец ведомството не изпълни исканията на служителите от Спешна помощ, почти всички възнамеряват да напуснат центъра. Така на 29 юни двумилионна София може да остане без Спешна помощ.

По-рано в четвъртък 65-има лекари от Центъра за спешна медицинска помощ в София подадоха оставка. До вечерта бяха подадени 100 предизвестия за напускане на лекари, сестри, шофьори и администрация. Работещите в спешната помощ са инициирали протест пред сградата на Министерството на здравеопазването. Причината - неправомерното според тях предложение за уволнение на директора на центъра д-р Георги Гелев.

Той и заместникът му по лечебната дейност д-р Ангел Ангелов бяха предложени за уволнение заради изводите, направени относно проблемите в ръководената от тях служба. Конкретен повод стана и случаят със смъртта на 40-годишната столична фотографка Елизабет Димитрова. Тя почина, след като извиканата за нея линейка се забави с около 40 минути, а по-късно стана ясно, че медицинският автомобил не е бил оборудван адекватно – лисвал дефибрилатор.

Във връзка с оставките на колегите му, д-р Гелев коментира пред БТА, че не знае за този протест. Той е в отпуск по болест до края на юни.

Пред сградата на здравното министерство недоволните медици дойдоха с линейка, на която пишеше "Протест". Ако преди е имало максимум 18 екипа, които да работят за над 2,8 милиона души и 60 села около София, след оставките ще работят 5-6 екипа, обясни един от протестиращите - д-р Пламен Паликарски.

Лекарите внесоха подписка в министерството, в която стоят имената на над 250 човека. Те настояват предложението за отстраняването над-р Гелев да бъде преразгледано. „Искаме от МЗ да направят крачка напред за подобряване на работата – неведнъж са коментирани нашите проблеми, на ниво министерство и медии. По-високи заплати, възможност за квалификации, ново оборудване – това на този етап е достатъчно да бъде изпълнено”, заяви пред bTV д-р Паликарски.

По-рано пред bTV заместникът му - д-р Ангелов, обясни, че положението в Спешната помощ е много тревожно и затова трагични случаи като този с Димитрова трудно могат да бъдат избегнати. В момента в София имало над 90 свободни места за спешни медици. Не било обаче лесно да се запълнят, тъй като началната заплата е 650 лева, а колегите му се притеснявали за сигурността си.

МЗ за изводите след вътрешен одит

На фона на лекарския протест в столицата, от здравното ведомство разпространиха резюме на доклад от вътрешен одит в Спешния център в София. В него се посочва, че са били установени редица административни и финансови нарушения в управлението на медицинското звено.

Не се изготвяли поименни разписания при промяна на началните работни заплати и при промени в състава на центъра. Нямало и реални разчети за необходимите средства за изплащане на нощен и извънреден труд, тъй като различията с посочените планови суми били с разлика от над 100%, посочват от МЗ.

В резюмето се казва още, че към края на миналата година в центъра работят 25 лекари без специалност, с което не били спазени изискванията на стандарт „Спешна медицина“. На базата на тези нарушения се прави изводът, че начинът на управление на спешната помощ в столицата „не обезпечава икономичното и ефективно разходване на бюджетните средства за постигане целите на центъра”.

Нов директор най-късно в понеделник

Временно изпълняващ длъжността директор на ЦСМП – София ще бъде назначен, докато д-р Георги Гелев е в болничен. Името му ще стане известно най-късно в понеделник, обяви здравният министър Таня Андреева след изслушването си в Комисията по здравеопазването.
„Ще се срещна с колегите, защото не ги познавам лично, а в петък или в понеделник ще се знае името", подчерта тя.

„Оставките на колегите от ЦСМП – София са в подкрепа на д-р Гелев. Те не са подали оставка, защото има някакъв друг проблем, но аз ще се срещна с тях", заяви още д-р Андреева, според която е нормално служителите на ЦСМП – София да защитават своя ръководител, защото са работили заедно близо 15 години.

„Срещала съм се с млади хора, които искат да работят в ЦСМП – София, но все им се отказва. Не се назначават, за да има разпределение на допълнителното материално стимулиране", изтъкна здравният министър и обеща увеличение на заплатите.

Таня Андреева каза, че съдбата на д-р Гелев ще бъде решена след приключването на болничния му. „Няма да настоявам за орязване на заплатите на администрацията, а за оптимизирането й", каза още д-р Андреева. Тя увери, че от няколко болници, които работят спешно, се осигуряват екипи, за да не остават необслужени пациенти в случай на спешност.

„Стратегията за спешната помощ е готова и предстои да бъде представена на заседание на Министерския съвет, а след това и в Комисията по здравеопазването", съобщи министърът на здравеопазването.