Младата изследователка Антония Хубанчева прекара шест месеца в джунглите на Латинска Америка, където снима научно-популярен филм за дивия ритъм на Карибите.

В дълбоката джунгла на Гвияна Хубанчева прекарва цели шест месеца. Младото момиче е научен изследовател и се занимава с прилепи, като това лято тя обиколи почти всички Карибски острови, Тринидат и Тобаго, Света Лучия, Хаити, Доминиканската република, Куба и Курасао.

„Моята роля в тази експедиция беше да бъда учен, научен консултант и оператор”, разказва тя.

Докато работи по този проект, екип на „Нешънъл Джиографик” й предлага да направят филм за нейната работа. Тя обаче отказва, защото в момента учи докторантура към БАН, а снимките на филма биха й отнели много време.

Често в процеса на работа Антония рискува живота си. Екзотичните болести и опасни животни са само малка част от приключенията по пътя на изследователската работа, а рисковете се превръщат в щури преживявания.

„Мисля, че едно от най-странните неща, които ми се случиха беше, че както си вървях по един вълшебен кубински плаж без да искам настъпих крокодил с голите си боси крака. Чух едно щракване, погледнах в краката си един ужасен, потресен крокодил, който не знаеше какво да направи. По описанието на моите колеги, гледали отстрани, аз съм направила един от най-красивите и атлетични скокове в моя живот”, разказва Антония.

Тя не се страхува от опасностите, с които се сблъсква по време на експедицията, но в трудни моменти не пропуска да се обади на своята баба.

„Когато бях в Куба бях много болна, много ми беше трудно. Работата ми беше станала почти нетърпима, целият свят ми тежеше и тогава ужасно много исках да чуя баба. И просто й звъннах от телефона за 9 лв. на минута, за да й кажа колко е красива Куба и колко много цветя има там. Тя толкова се зарадва, че започна да ми разказва за това как доматите ги е насадила, обрала вишните и 3 минути изреждаше какво е прекопала. Нямаше друго нещо, което да ме успокои толкова, колкото да знам, че доматите на баба зреят”, споделя Антония.

Младата изследователка води подробни бележки на приключенията си и казва, че някой ден, когато й остане свободно време от приключенията ще ги опише в книга. Сега с нетърпение очаква да стане доктор Хубанчева.

„Предстои едно от най-вълнуващите приключения, за което се подготвях години – това е докторантурата ми. Всичко, което искам на този свят е да правя наука, искам да променя света и да вдъхновя хората”, казва тя.