Представени бяха новите мерки на Столичната община за решаване на проблема с бездомните кучета. Няколко са вариантите, по които работи общината. В момента продължава кастрацията на дворните кучета в покрайнините на София, за да се намали миграцията на нови популации бездомни кучета от периферията към вътрешността на града.

521 бездомни кучета са хванати в столицата през юни, 415 от тях отново са върнати на улицата след кастрация. Това съобщиха на традиционния си отчет от общинското предприятие „Екоравновесие”.

Приютът в Сеславци ще бъде разширен и тук до месец ще има още 40-50 места за бездомни кучета. През септември ще стане готов и новият приют, предвиден да побере 2 хил. кучета.

В новия голям приют ще се прибират цели бездомни глутници, които няма да бъдат връщани отново на улицата.

„Просто там където има 3-4-5 броя, оформени като групи кучета, пред някой блок в някой квартал, ще бъдат прибирани директно, без значение дали са кастрирани или не,” каза д-р Манол Нейков, директор на ОП „Екоравновесие’.

Остава обаче проблемът с малкия брой осиновители, както и с тези, които изхвърлят вече родилите се малки. Само за последните 10 дни, от Екоравновесие са прибрали 53 новородени палета.

По думите на д-р Нейков, огромната част от хората предпочитат да не си кастрират кучето срещу 100 лева, а два пъти годишно да му изхвърлят поколенията. „След което тези хора се обаждат в „Екоравносие” и започват да крещят по телефоните - елате ги приберете.”

Двата тежки инцидента с нахапани до смърт от бездомни кучета през последните месеци, са довели до вербална агресия по проблема с бездомните четириноги. Най-осезаемо я усещат диспечерите на телефонната линия на „Екоравновесие”.

Глоби в размер от 100 до 250 лева за първо и от 300 до 500 лева за второ нарушение грозят всички, които не кастрират или изхвърлят куче на улицата.