5% повече ще са туристите през новия зимен сезон, прогнозират от бранша. Като цяло цените за нощувка се очаква да останат без промяна спрямо миналата зима. От бранша обаче все повече залагат на офертите за туристически пакети с включена храна, лифт карта и спа процедури.

Иначе прогнозите за очакван ръст са свързани с увеличеният брой предварителни записвания. По традиция от последните няколко години основната част от резервациите се правят в последния момент, така че може да има и по-голям ръст. Очакванията за по-голям брой на туристите тази година за момента се основават изцяло на по-големия брой на предварително записани гости на хотелите.

Официалното откриване на ски сезона в трите големи курорта у нас - Банско, Боровец и Пампорово е планирано за 15 декември. От бранша чакат температурите да паднат под -4 градуса, за да започне и изграждането на пистите с изкуствен сняг.

Междувременно днес министерството на икономиката, енергетиката и туризма обяви началото на проект, който предвижда създаването на единен туристически имидж на страната ни. Той ще доведе до 30-40 процента ръст на туристите у нас през следващите 15 години, прогнозират от ведомството.

Още тази зима България ще има нов ново туристическо лого, послания и популяризиране на страната ни като целогодишна туристическа дестинация. Фокусът на новото туристическо лице ще бъде насочено към туристи от Германия, Русия, Румъния и Великобритания.