Повече от 13 часа под земята прекараха 43 души от нощната смяна в мина „Черно море” в знак на протест заради поредното забавяне на заплатите им. След светкавичната намеса на държавната НЕК, която намери пари да покрие част от задълженията си, те прекратиха протеста си около 13:00 часа в сряда.

Миньорите слязоха под земята в полунощ. Смяната им трябваше да приключи в 7:00 часа сутринта, но те отказаха да излязат от мината, като поставиха ултиматум да получат забавените си заплати. Последно те са взели аванс от 350 лв. за октомври.

0,5 млн. лв. са необходими за забавените заплати. Парите трябва да дойдат от „Топлофикация” - Сливен, която пък има да получава над 5 млн. лв. от НЕК. В сряда НЕК изненадващо намери бързо решение на проблема и погаси част от дълга си. Компанията преведе 1,2 млн. лв. към топлофикационното дружество, с които то да плати заплатите на собствените си служители и да погаси своя дълг към мина „Черно море”, така че миньорите там да получат възнагражденията си.

„Протестът не беше предвиден. Напрежението ескалира, след като през октомври са платени по 350 лв. аванс, няма заплати за ноември, никакви пари за декември. Стачката е неочаквана, синдикатите не бяхме взели такова решение, бяхме толерантни да изчакаме. Но не може за всяка заплата да се правят протести", обясни рано сутринта в ефира на bTV председателят на синдикат „Подкрепа" в мината Радослав Радуков.

На прага на коледните празници, търпението на миньорите отново се изчерпа. Оставени без пари, само с аванс за октомври, снощи работниците спонтанно решават да се блокират на 300 метра под земята. „Не ги ли е срам тези хора?! Това са млади момчета - 82-ри, 88-ми набор, какви деца работят под земята и няма да им дават парите?! Не ги ли е срам горе като седнат на бюрата в София?”, пита началникът на смяната Николай Димитров.

„Друг път не виждаме, не знаем по какъв начин вече да си получим това, което ни се полага", обясни машинистът Недялко Димитров. „Ние не сме влезли вътре да спим, ние сме си ги изработили тия пари! Само може да излиза от рудника, който не се чувства добре”, допълни миньорът Тихомир Петров.

Миньорите са категорични, че ако се наложи, ще прекарат и празниците под земята. „Никой не може да каже колко е опасно, все пак карали са цяла смяна работниците, трябва да следим непрекъснато за здравословното им състояние. Не можем да предвидим кой кога ще му стане лошо”, обясни началникът на участък Величко Станчев.

На протестиращите са осигурени храна, вода и медицинска грижа. Подкрепят ги и колегите им отвън, но препоръката е да не слизат под земята. „Вече направо не се търпи! Вчера ми идваше да скоча в шахтата, ако искате, вярвайте! Щото, 350, аз съм сама жена, няма откъде да ми дойдат, мъжа ми от гроба няма да излезе да ме нахрани и да ми гледа децата! Станахме за смях тук, да работиш да се блъскаш и накрая да няма нищо!", възмутена е подемничката Радка Събева.

„Ние го формулираме като криза и реагираме в момента като кризисна ситуация... Пари няма, защото там, където се потребяват нашите въглища, не постъпват пари от следващия потребител", коментира пред bTV изпълнителният директор на мина „Черно море" Русомир Калоянчев.

Над 60 миньори протестираха под земяната над 40 часа през септември отново заради неизплатени възнаграждения.