Най-бедните пенсионери ще получат по 40 лева добавки за Коледа, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов.

Разчетите все още не са готови, но средствата ще се разпределят както за Великден. Тогава възрастните хора с доход до 286 лева, т.е. под прага на бедност, получиха по 40 лева допълнително към пенсията. Според данни на НОИ това са над 50% от пенсионерите в страната.

За целта сега трябва да бъдат заделени 50 милиона лева.

"Нека се има предвид, че това са добавки, които са за сметка на данъците, те не са част от осигурителната система. В този смисъл не трябва да се обвързват с размерите на пенсиите на хората, т.е. те не са част от осигурителния принос. Идеята на такъв тип помощ е да помогнем на наистина най-бедните пенсионери", коментира Владислав Горанов.

 

Финансовият министър обясни, че добавките са за сметка на данъците, а не на база внасяни осигуровки за пенсия. Целта е да се подпомогнат най-уязвимите групи през зимата. Затова и базата е минималният праг на бедност. „Тоест те не са част от осигурителния принос. Идеята на такъв тип помощ е да помогнем на наистина най-бедните пенсионери”, допълни министърът

Цветан Милев е бивш военен и взима 302 лева пенсия. Парите не стигат, но той си помага с допълнителен труд. Според него раздаването на допълнителни пари трябва да се прецизира.

„Които имат доходи от наеми, които ходат на работа, аз не им завиждам, но защо на тях ще се дават коледни добавки, при положение че доходите им вече са доста нараснали / и какво става - който си няма, си няма, който си има, си има”, поясни мъжът.

Милка Лалова, която също е пенсионер, разказва, че с предишната надбавка си е купила костюм. Сега отново очаква да получи помощи.

Излиза, че и през този следизборен декември ще има и доволни, и разочаровани пенсионери.