Електрозахранването в бедстващите райони постепенно се възстановява. Без ток обаче все още са около 40 000 абонати, най-вече в труднодостъпните села.

Очаква се обаче повторно усложняване на обстановката - в сила е жълт код с предупрежние за нови тежки снеговалежи през следващото денонощие.

В централното диспечерско управление на Електоенергийния системен оператор (ЕСО) в реално време се управлява цялата енергийна система на България - както производствените мощности, така и връзките със съседни страни. Производството е малко над 6 000 мегавата при потрбеление около 5 000 мегавата.

Обстановката като цяло се успокоява, но усилията са концентрирани в това да се освобождават обеми в големите язовири с електроцентрали, така че да има капацитет, за да посрещнат очакваните дъждове и снеготопенето.

Все още има електропровди по които се работи, но те не пречат на електрозахранването на населението в Кърджали, коментира пред bTV директорът на Централното диспечерско управление в ЕСО Пламен Герджиков.

„Не всички съоражения са възстановени, но последната подстанция на ЕСО в Ардино беше без захранване”, обясни той.

В бедставщите райони на места отново вали. За събота има обявен жълт код за тежък сняг там. „Никой не може да се бори срещу природата - ЕСО има готовност с екипи, ако се наложи да реагира. Освобождават се обеми в язовирите с ВЕЦ, така че да не се допусне преливане на тези язовири”, допълни още Герджиков.

Според него речните корита имат капацитет да поемат по-високите води. „Никой не може да каже дали са високи обемите, или не - височко зависи от това дали снеготопенето ще бъде бързо, или бавно”, допълни той.

Борбата с последствията продължава а възстановяването на електрозахранването зависи от обстановаката - ако продължи да се влошава - токът в домакинствата ще бъде възстановен след няколко дни.

Заради повторното усложняване на обстановката възстановяването на електричеството домовете ще отнеме още дни.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите