Има бум на желаещите за сезонна работа зад граница. Около 3800 българи се борят за 600 места за ниско квалифициран труд в селското стопанство, показват данните на Агенцията по заетостта.

Десетки български работници мизерстват в Израел. Живеят във фургони с общи тоалетни и режим на тока, не говорят езика. За да избегнете подобен сценарий, когато тръгвате на гурбет, не забравяйте, фирмите посредници нямат право да ви искат пари, за да ви намерят работа.  

Жертва на измамна схема става и 42-годишният Венелин Михайлов от Монтана. Изгорял с 800 евро за работа в Чехия при български работодател с родни посредници.

 

„Когато пристигнеш там, ужким подписваш договор, водят те. Ама преди да те заведат, трябва да платиш такса, иначе не те водят при работодателя. И оттук нататък се оказва, че работодателят ти не е търсил точно теб, търсил е друг, след това 3 дена те въртят и ти виждаш, че просто нямаш работа. И се прибираш”, разказва мъжът.

 

Списък на всички лицензирани посреднически агенции за работа в чужбина може да намерите на сайта на Агенцията по заетостта.