Общо 365 деца са лекувани в чужбина през 2014 г. със средства от Фонда за лечение на деца. Това сочат данните от отчета на Фонда, който не е окончателно готов.

За лечението на тези 365 малки пациенти, предимно с онкологични и офталмологични заболявания, са дадени близо 7 млн. лв. Операциите са извършени в Австрия, Германия,
Великобритания, Франция, Турция.

Общо 919 деца са подпомогнати за лечение в България с малко над 4 млн. лева. Средствата са дадени за медицински изделия при ортопедични операции, за доплащане на клапи и за лекарства.

Данните от отчета бяха предсравени на кръгла маса в „Пирогов”, на която от болницата съобщиха резултатите от своята програма „Детско здраве”, която работи от 2012 г. До този момент са прегледани 2140 деца на територията на София. При профилактичните прегледи специалистите отчитат много случаи на забавена или грешна диагноза. Заради големия интерес на родителите от „Пирогов” препоръчват програмата да стане национална.

Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков представи Националната програма за подобряване на майчиното и детското здраве за периода 2014 - 2020 г. Сред целите на документа е повишаването на информираността на бременните, двойките, децата и техните родители, въвеждането на скрининг на деца със специални потребности и подобряването на грижите за недоносените деца. Заместник-министър Шарков посочи, че програмата ще се ръководи от Национален координационен съвет, който вече се е събрал на първото си заседание. На областно ниво ще бъдат определени регионални координатори.