33-годишна бременна жена е починала в болницата в Кърджали. Тя е била транспортирана на 28 март рано сутринта в акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" от екип на Спешна помощ в изключително тежко общо състояние - със затруднено дишане, ускорена сърдечна дейност и висока температура.

Жената от село Чуково, община Момчилград, е била в деветия месец от бременността си. При пристигането на линейката е била контактна.

Събран е спешен екип и е взето решение за абдоминално родоразрешение по витални индикации чрез секцио. Установява се обаче че бебето е мъртво.

Непосредствено след секциото жената е преведена в отделението по анестезиология и интензивно лечение, където продължават всички необходими реанимационни мероприятия, посочват от болницата.

Въпреки проведеното интензивно лечение и непрестанно мониториране, пациентката издъхва в 9:40 часа, съобщават още от лечебното заведение.

Извършва се вътрешна проверка. Предстои да бъде направена патологоанатомична аутопсия. Ръководството на болницата е информирало РЗИ-Кърджали, Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Ръководството на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" изказва съболезнования на семейството и близките за тежката загуба.

В прокуратурата в Кърджали няма постъпили данни за извършено престъпление на територията на болницата в Кърджали във връзка със смъртта на родилката. При постъпване на такива данни прокуратурата ще предприеме необходимите действия, съгласно своите компетентности, посочват от там.