Соченият за подпалвач на Сакар, където огънят обхвана 60 000 декара площ, се оказа баща на герой от битката с огъня отпреди 9 години. През 2007 г. синът му Мирослав намира път в пламъците за цяла военна рота.

През 2007 г. за смелостта си малкият Миро беше награден, днес баща му го грози затвор до 3 години.

Стоян бил нает от местен фермер да почисти пасището му с трактор. Днес той крие лицето си и тихо плаче.

Какво ще бъде наказанието ще каже съдът, но то зависи от размера на щетите, предизвикани от пожара.

Над 25 хиляди декара гори са унищожени от пожарите до момента, показват данните на Агенцията по горите. В Хасковско огънят предизвика най-много щети и засегна две планини.

Точна сметка на похарченото в борбата с огъня засега няма, но сметката със сигурност ще е в стотици хиляди левове, като най-много са в Хасковско. В това число не влиза общинската гора.

Два дни след пожара, в Източни Роподи още дими, а земята пари.

След пожарникарите, на терен отиват горските, оглеждат всяко дърво и описват кое ще живее и кое не. И ако широколистната гора все пак има шанс да се възстанови, то 50-годишните борове на практика вече са умрели.

А с гората умират и животните. Всичко изгоряло в Сакар и Източните Родопи през последните дни е в защитена зона „Натура”.

Със сигурност са засегнати най-уязвимите защитенни видове, бавно подвижните, обясни Любомир Дайновски.

Костенурка е една от малкото оцелели при големия пожар в Сакар.

Според експертите популацията на костенурките ще се възстанови за няколко години, но, ако отново не гори. Сакар обаче пламва всяка година.

За все още тлеещия пожар в Източните Родопи виновник няма.

Общият брой на пожарите от началото на 2016 г. е 315.

От статистиката за горските пожари в страната се вижда, че най-засегната от пожарите е област Хасково – 32 пожара и почти 11 000 дка опожарени горски територии, следвана от област Стара Загора – 17 пожара и 3279 дка, област Ловеч с 12 пожара и 1815 дка и област Ямбол 7 пожара и 1802 дка.

Общата площ на горските територии към 31.12.2015 година е 4 222 874 ха. Според статистиката 2/3 от пожарите са в широколистни гори, защото са до населени места. Над 66% от всички пожари идват в гората от земеделски земи.