Купете си 100 лайка в „Инстаграм” и „Фейсбук” само за 1,50 лв. Срещу още 1,50 лв. получавате 100 горещи последователи в социалните мрежи. Тази неустоима оферта предлагат вендинг машини в шест града в Русия и в Прага. Ако сте фирма, само срещу 850 долара получавате цели 150 000 фенове и за една нощ се превръщате в пазарен лидер.

Розовата вендинг машина демонстрира едно от най-разпространените престъпления в интернет - кражбата на лични данни, превземането на профили в социалните мрежи, разпространяването на вируси чрез спам. И не на последно място - използването на нищо неподозиращи хора в политически кампании. 

Бизнесът с фалшива популярност генерира приходи от 300 милона долара годишно, отчитат експертите по киберсигурност.

Цената на дигиталната ни самоличност падна до 2 стотинки.

„Хакерите въобще не ги интересува, че е възможно вие да бъдете продавани чрез вендинг машина. Тези вендинг машини показват колко са се обезценили откраднатите лични данни и самоличности. Целият ви дигитален живот и тайните ви струват по-малко от 2 стотинки и причината е, че престъпниците продават десетки милиони хора. Това е добра новина само за политиците, които биха могли да си купят почти без пари стотици хиляди поддръжници”, разказва Ваня Палейкова – експерт по киберсигурност от читалище за дигитална сигурност „Сейфър”.

Ния е студентка и вече се е сблъсквала с блокиране на акуанта, след като профилът й бил хакнат и забелязала странна активност от нейно име в социалните мрежи.

„Разбрах го веднага, защото бях харесала страници, които не съм харесала, и се наложи да си направя нов акаунт. Оттогава не съм имала такива проблеми, а и вече фалшивите профили могат да се докладват”, посочва Ния.

Един от най-популярните въпроси в търсачките е свързан с това как да увеличим лайковете си в социалните мрежи, и това е като детска игра, но влизането в скрипта на „Фейсбук” например веднага е последвано от предупреждение към потребителя да спре. Това е така нареченото детско хакване, което е временно и няма ефекта на фалшивата популярност с купени лайкове и последователи.

Снимка: btvnovinite.bg

Съвсем друго е бизнесът с размяна на лайкове, който е подобен на пирамида, и овладяването от хакерите на огромни масиви с персонална инфармация от течове на лични и корпоративни бази данни, които се използват от киберпрестъпниците. Този бизнес разчитна на дигиталната престъпност, на откраднати пароли и разбит достъп до социални мрежи.

„С тези данни разполагат хакерите и те ги продават, създавайки ферми за лайкове и ферми за ботове, без да подозират, че харесват, разпространяват и коментират неща, които са в услуга корпорации или движения като терористични организации.

Най-голямата опасност е, че човек може да харесва неща, които въобще не подозира като страници, пропаганда и други опасни послания. Наскоро беше разбита ферма за лайкове с 10 хиляди телефона с предварително инсталиран софтуер, който влиза и клика на сайтове, без собственикът му въобще да вижда”, пояснява Палейкова.

Експертите съветват да проверявате регистъра на дейността си в социалната мрежа, за да сте сигурни, че активността ви във виртуалното пространство е под контрола ви.

Бум на фирмите за лайкове

Фалшивата репутация и реклама в социалните мрежи е тясно обвързана и с фалшивите новини, които генерират печалби за собствениците на псевдоновинарски сайтове.

„Ако една новина е харесана от 200 хиляди души, още поне 200 хиляди ще искат да я прочетят и разпространят и така се създава фалшива достоверност. Когато потърсим една новина извън социалните мрежи, тя не фигурира, защото не е истинска”, разяснява Палейкова.

Проблемът е, че зад фалшивите кликове стоят истински хора с тяхната дигитална самоличност.

Ния  е откровена: „В днешно време всеки се бори за слава, като печелят повече лайкове, хората се смятат за по-известни и по-популярни, нещо повече от останалите”.

Ако искате да разберете дали сте станали част от престъпна интернет схема или участвате в ботнет мрежа, която използва вашия компютър и телефон, си отговорете на следните въпроси:

Кога за последно проверихте регистъра на дейността си в социалните мрежи?

Обичате ли да си правите тестове със снимки, да играете игри и да участвате във викторини в социалните мрежи?

Използвате ли една парола за всичко, защото е по-лесно за помнене? 

Пада ли ви бързо батерията на новия телефон?

Фенерчето ви за смартфона има ли достъп до контактите ви?

Компютърът ви забива ли без причина, особено в по-късните часове?

Отваряте ли често имейли с прикачени файлове?

Докато сърфирате в интернет, изскачат ли прозорци с агресивни реклами?

Имате ли парола на домашния рутер (да не се бърка с паролата за wi-fi)?