Близо 300 души на висши държавни длъжности и представители на местната власт са подали грешна информация за имуществото си пред Сметната палата. Днес институцията публикува списъка на хората, в чиито декларации е установила несъответствия.

Данните ще бъдат изпратени на Националната агенция за приходите, за да направи ревизия, както и на председателя на ДАНС.

Сред сгрешилите имотните си декларации най-много са представителите на местната власт, следват ги магистратите, има и няколко народни представители.

Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев не е декларирал покупка и продажба на апартамент от 168 кв.м в Несебър и паркомясто към него. Не е декларирал и ипотечен заем от 90 000 евро, обезпечен с имота в морския град.

Говорителят на Външно министерство Весела Чернева не е декларирала доходи от друга стопанска дейност на съпруга си в размер на 13 хил. лв.

„Червеният” общински съветник Борислав Гуцанов не е декларирал придобити от съпругата му дялове в новоучредено дружество.

Шефът на СДВР е пропуснал да се „похвали” с придобиването на употребявано БМВ. „Така е . Просто грешка се е получило. През същата година 2012 година е придобито и продадено и то дефакто ще бъде отразено в декларацията за тази година. Не ме притеснява все пак БМВ –то струва хиляда лева. Нали се сещате, че не става въпрос за сто хиляди лева. просто в рамките на една година е станало и затова е пропуснато”, заяви пред bTV Валери Йорданов.

Депутатът от „Атака” Деница Гаджева е получила над 8000 лв. доходи, които не фигурират в декларацията ѝ.

Управителят на НЗОК Пламен Цеков не е декларирал близо 20 000 лв. доходи. Пред bTV Цеков заяви, че несъответствията не са толкова големи. Всичко съм описал в декларацията върху доходите, платил съм данъци и те са вписани в данъчната ми декларация. Разминаването е оттам, че не съм счел за необходимо да се декларира в тази декларация. Иначе имотите са на жена ми и са много преди да стана депутат и шеф на касата. Плащани са данъци. Няма нищо скрито, всичко е в имотния регистър, добави той.

По думите му разминаването на ипотеката е , че „съм погасил кредита и съм се сдобил с нов кредит на същата стойност, затова съм декларирал, че нямам промяна в обстоятелствата защото сумата е една и съща която съм дължал и преди и сега”.

6500 са държавните мъже и жени, които заедно със своите семейства подлежат на подобна проверка. Резултатът от подобно несъответствие между данните на КАТ, кадастъра и декларираното в НАП може да е ревизия и проверка от финансовото разузнаване за пране на пари.

Целия списък можете да видите тук.