Под 30 милиона лева ще струват предсрочните парламентарни избори на 26 март. Това съобщи финансовият министър Кирил Ананиев след първото заседание на служебното правителство. Това е с 20 милиона по-евтино от президентските заради втория тур и референдума.

Служебното правителството възложи на вицепремиера по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната цялостната координация на дейностите, свързани с организационно-техническата подготовка на изборите за Народно събрание на 26 март.

Стефан Янев ще организира подготовката и произвеждането на изборите извън страната, съобщиха от правителствената информационна служба.

Снимка: Ладислав Цветков

В задълженията му влизат още и дейностите по съгласуване с Централната избирателна комисия (ЦИК) на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

Областните управители, които "заиграват" с практиките за купуване и продаване на гласове на изборите, ще бъдат отстранени, стана ясно след заседанието на кабинета.

Министърът на финансите трябва да внесе в Министерския съвет проект на план-сметка за разходите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите и националния референдум, съгласувана с ЦИК.

Министърът на вътрешните работи ще организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР, а министърът на регионалното развитие и благоустройството ще координира изготвянето и публикуването на избирателните списъци.

На правителственото заседание е била приета и план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на парламентарните избори. С одобрените средства в размер на 29,9 млн. лева ще се финансират дейностите по организационно-техническата подготовка и провеждането на вота.

Средствата ще се осигурят чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2017 година.