Сметната палата публикува списъци със заключенията за несъответствие от извършените проверки на декларациите, подадени от лицата, заемащи висши държавни и други длъжности, за периода 01.01.2015 г. до 06.11.2015 г., съобщиха от пресцентъра на Сметната палата.

Публикуваните списъци съдържат 228 заключения за несъответствия на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, подали ежегодни декларации или уведомления през 2015 г. и 50 заключения за несъответствие на лица, подали встъпителни и финални декларации.

През 2015 г. Сметната палата е извършила проверка на 14 159 лица, с ежегодни декларации или уведомление, 710 лица, подали встъпителна декларация, както и 588 лица, подали финална декларация. При встъпителните и финалните декларации освен задължените лица също са проверени и техните съпрузи и ненавършили пълнолетие деца.

В случаите, когато е съставено заключение за несъответствие Сметната палата уведомява НАП и ДАНС.

Най-честият пропуск е да се отбележи финансовото състояние на половинката им. Не се декларират също и имоти, както и суми, взети от дружества, в които те участват, предаде БГНЕС.

Сред популярните лица е това на министъра на културата Вежди Рашидов, който не е декларирал данни за съпругата си за придобиване на дялове в „Рашидов пропъртис" ЕООД, гр. София.

Същият пропуск е направил и председателят на СЕМ Георги Лозанов, който не е декларирал данни за съпругата си за придобиване чрез дарение на апартамент с площ 129 кв.м. в София.

Началникът на кабинета на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Жасмина Мирчева-Сиракова не е декларирала данни за съпруга си за доходи от друга стопанска дейност в размер на 21 625 лв., доходи от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество в размер на 41 551 лв., както и лизингово задължение за придобиване на автомобил "Хонда".

Зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие”-РА, Атанас Добрев не е декларирал данни за съпругата си. Става дума за доходи от трудови правоотношения извън тези за заеманата длъжност в размер на 9570 лв., както и доходи от друга стопанска дейност в размер на 4838 лв.

Народният представител от БСП Жельо Бойчев
също попада в списъка, за недекларирани доходи от прехвърляне на права или имущество в размер на 1 891 лв., както и доходи от други източници в размер на 13 342 лв.

Красимир Богданов от ПФ не е декларирал данни за съпругата си за придобиване чрез дарение на нива с площ от 13 443 дка в с. Чирен, община Враца.

Бисер Манолов, член на ръководен орган на ДБГ не е декларирал данни за съпругата си - доходи от друга стопанска дейност в размер на 1246 лв. и доходи от наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество в размер на 6390 лв.

Депутатът от РБ Борислав Великов не е декларирал учредено право на ползване върху апартамент с площ 123 кв.м. и гараж с площ 16 кв.м. в гр. София. Гюнай Хюсмен, депутат от ДПС пък не е декларирал доходите си от придобиване на дялове в новоучредено дружество „Трилов" ООД в гр. Исперих.

Членът на УС на БНБ Боряна Пенчева не е декларирала доходи от правоотношения по договори за управление и контрол, включително с членовете на управителни и контролни органи на предприятия в размер на 19 550 лв.

От кметовете доходи не е декларирал Абидин Хаджимехмед - зам.-кмет на община Крумовград не е декларирал данни за съпругата - придобиване чрез доброволна делба на урегулирани поземлени имоти с обща площ 1028 кв.м. в с. Тополчане, община Кърджали.

Председателят на Общинския съвет в община Брезник Ваньо Колев, не е декларирал данни за съпругата си от придобиване на дялове в новоучредено дружество "БРЕЗМОД" ЕООД, Брезник.

Зам.-кметът на община Мездра Георги Иванов не е декларирал данни от наем за над 2000 лв.

Зам.-кметът на община Лозница Гюкчан Ахмед пък не е декларирал приходи от стопанска дейност за над 2500 лв. и за съпругата си в размер на над 7000 лв. Зам.- кметът на община Айтос Димитър Димитров не е декларирал данните за съпругата си и сумата от над 3000 лв. от стопански дейности.

В списъка на Сметната палата попада и зам.-кметът на община Девня Ели Иванова, която не е декларирала приходи от стопанска дейност от над 3000 лв. Елхан Кълков - зам.-кметът на община Сатовча пък не е декларирал освен доходи от стопанска дейност за над 3000 лв. и земеделска земя, а зам.-кмета на община Кричим Златка Маринова пък не е декларирал придобиването на два автомобила.

В групата на тези, които са пропуснали да декларират доходи от стопанска дейност, влизат също и зам.-областният управител на Добрич Ивайло Манушев. Същото провинение има и кметът на община Вълчедръм Иван Барзин, както и зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.

Сред тези, които са пропуснали да декларират доходите на съпругите, си влиза и кметът на община Кресна Илия Кръстев, както и зам.-кметът на община Бобошево Илиян Геров.

Сред грешките, допускани от кметове на общини, една от най-честите е недекларирането на земи и ниви. Такъв е случаят със зам.-кмета на община Хаджидимово Исмаил Моллов.

Кметът на Чирпан Кичка Петкова не е декларирала данните за съпруга си, както и придобиването на активи в дружество.

Кметът на община Белово Костадин Варев обаче не е декларирал в декларацията си пред Сметната палата солидарно задължение за себе си и за съпругата си като ипотекарни длъжници по банков кредит в размер на 800 000 лв., обезпечен с договорна ипотека върху техни имоти: гараж и пет апартамента в гр. Белово, в полза на юридическо лице.

Началникът на кабинета в Министерство на отбраната Валерия Ранчева не е декларирала данни за съпруга си - притежавани дялове в "НАЙС ПАК" ООД, гр. София, както и данни за непълнолетни деца - притежаван поземлен имот с площ от 171 кв.м., ведно с построените в него: жилище с площ от 87,67 кв.м., 1/2 ид.ч. от магазин с площ 32,53 кв.м. и 12 кв.м. сграда за обитаване в гр. Златоград.