Ще бъдем първа политическа сила, а аз ще стана премиер, категорична беше лидерката на левицата Корнелия Нинова, която в продължение на един час отговаряше на въпросите на Антон Хекимян в специално предизборно студио на bTV.

Коалиция с ГЕРБ или ДПС е неприемлив вариант, заяви тя.

Никога не съм била член на друга партия, освен на БСП, но не изпитвам носталгия по комунизма.

Не съм живяла богато – сега семейството ми живее с 2500 лв., но зная две и двеста, каза още тя, като добави, че 10% от депутатската ѝ заплата е отивала за членски внос.  

Според нея БСП в миналото е правила комуникационни грешки – макар да са имали добри инициативи, не са ги обяснявали добре. Затова, когато сега вземе властта, тя всяка седмица ще обяснява на избирателите какво е свършила и какво не е успяла.

Снимка: Ладислав Цветков

„Ще чакам делото, той ще загуби в съда”, обяви Нинова относно новината, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще я съди за израза „Ти си крадец”. Нинова уточни, че думите ѝ са изопачени, тъй като тя е използвала поговорката „Крадецът вика: „Дръжте крадеца!”. Според нея това дело е опит Борисов да мобилизира твърдото ядро на партията си.

Лидерът на БСП твърди, че са изопачени и думите ѝ „демокрацията ни отне много”, за които в последните дни беше критикувана. Нинова уточни, че е имала предвид периода на прехода.

Въпреки че се наричаме другари в партията, БСП е най-демократичната партия в България, защото въведохме пряката демокрация, заяви тя.

Нинова посочи уточни, че е свързвана със СДС и с Иван Костов, защото по време на кабинета „Костов” е била назначена във външнотърговска фирма. „Не познавам Костов и не съм близка с него, не харесвах управлението му”, уточни лидерът на социалистите. Именно след този период тя се насочила към БСП по чисто прагматични причини – програмата на партията по отношение на външнотърговската политика.

Баща ѝ е бил член на БКП, но тя няма ясен спомен от периода на социализма, защото е била малка, посочи Нинова.

Снимка: Ладислав Цветков

Предложението на социалистите, ако дойдат на власт, е частично запазване на плоския данък и данъчни облекчения за младите семейства с деца, които имат до определени доходи. Предлагат увеличаване на данъчната тежест само за хората с доходи над 10 хил. лв., които са около 7000 души. Те ще бъдат облагани с 20%. За останалите данъкът върху доходите ще е 10%, колкото и в момента, обясни Нинова. 

БСП обещава и актуализация и увеличаване на пенсиите, което ще струва около 800 млн. лв. Те щели да дойдат от ограничаване на контрабандата и като се спре кражбата от страна на т. нар. „паралелна държава” – 10 млрд. лв.

Ще стана премиер, ако спечелим изборите, категорична беше Корнелия Нинова. Относно това с кого ще се коалира, тя посочи, че това зависи от резултатите, платформите и преговорите.

По думите ѝ най-близки по идеи и платформи са „Обединените патриоти”, и затова от левицата биха поканили на разговор първо тях.

„Не бихме правили коалиция с ГЕРБ. За нас това не е приемлив вариант (…) ДПС – два пъти понесохме загуби с такава коалиция и трети път не бихме го допуснали. Относно „Воля” – изненадана съм от това, което правят в последните дни – завоя, който взимат към БСП. Миналата седмица бяхме посочвани като злото в България, а сега се превърнахме във възможен партньор. Това означава, че са непоследователни, такива коалиции няма да правим. С партии, които са при нас само да се възползват от властта и субсидиите, коалиции не желаем”, заяви Нинова.

Снимка: Ладислав Цветков

Не мисля за вариант втора политическа сила, сигурна съм, че печелим тези избори, необходима ни е стабилност. Поради две причини – заради заплахата от Турция и заради председателството на ЕС.”

Относно грешките, които са правени от БСП, Нинова заяви, че партията е реагирала на обвиненията, че елитът ѝ е откъснат от хората, и това е поправено с промяната в устава. Сега всички членове избират председателя. Също така е въведена и мандатността – един депутат може да е в парламента най-много 12 години.

„Според мен винаги сме допускали и комуникационна грешка – правим добри неща и не ги обясняваме. Когато стана министър-председател, всяка седмица се изправям пред народа си и ще им обяснявам кое направих и кое не”, обеща Нинова.

По отношение на сигурността, задължително е да се увеличи броят на полицаите и да се направят законови промени, например в Наказателния кодекс да се премахне понятието „маловажен случай”, смята Нинова.

„В МВР трябва да бъдат назначени още 6000 души, това е обективна нужда, за да има справяне с престъпността. Промяната в законите е лесна – специалистите ще се съберем ще ги напишем, друго е трудното – желанието за справяне на „паралелната държава”, каза още тя.

„Не съм участвала в корупция и не бих – категорична съм. Но ми е предлагано, с намек, с убеждения да си променя мнението – когато бях депутат. Казах: „Не ме занимавайте” и приключих въпроса.

„Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не трябва да се меси във вътрешните дела на суверенна България, а го прави – с изказвания на министри, кметове, с действия на посланика си. Българската държава трябва да го заяви дипломатично, но твърдо – трябва да имаме единна позиция, че спрямо ЕС не може да има такова отношение.

Сега у нас има и конкретна протурска партия, която води кампанията си открито и грубо. ДОСТ е абсолютно неприемлива. Това е една от темите, с които бих се обърнала към другите държавници – да се обединим и да защитим националния си интерес и суверенитета”, призова лидерът на левицата.

Трябва да изградим докрай оградата и българската армия да отиде на границата, а също и европейските лидери да изградят обща позиция, както и КСНС да бъде свикан – начерта няколко мерки тя.

Според нея обаче границата не бива да бъде затваряна, а да бъде пазена.

„Искаме равни права с бежанците – дотам ни докара Борисов с това постановление №208. Не сме срещу бежанците, но ако сме в управлението, на третия ден постановление №208 пада. Не отнемаме статута на бежанците, но не задължаваме кметовете да им плащат социални и и здравни осигуровки”, заяви Нинова.  

Според нея санкциите срещу Русия трябва да паднат, защото вредят на българския национален интерес, а не постигат ефекта, заради който бяха наложени.

„Не бива да правим избори „или – или” за Русия и САЩ – истинските държавници трябва да разговарят и на Изток, и на Запад”, каза още Нинова.

Няма да се налага да подавам оставка, защото БСП няма да загуби изборите, категорична беше Нинова.

Тя отрече нейната снимка на кон на Тодоровден да е пиар акция. Лидерът на социалистите твърди, че тренира езда един – два пъти месечно и се е качила на кон за първи път на 10-годишна възраст.

Думите на Борисов за „уважаемата ездачка” не я обиждат. Той е комплексиран човек, смята Нинова. На въпроса какво добро качество на опонента си би посочила, тя каза, че не обича да е лицемерна, но ако се насили, би казала, че Борисов е достъпен и комуникативен.

Нинова е получавала есемеси от лидера на ГЕРБ, но само за рожден ден. Тя пък му е пращала за национални празници, но това се е случвало преди доста време.

На Борисов, който гостува утре в предизборното студио на bTV, тя зададе няколко въпроса: Срещу какво смени кандидатурата на Ирина Бокова с тази на Кристалина Георгиева? Срещу какво получи подкрепата на ДОСТ? И докога личният му властови интерес ще е по-важен от националния?

Вижте пълния разговор във видеото: