21 хотела в София ще посрещат ВИП гостите от Брюксел и еврочиновниците. Очаква се гостите да прекарат 32 хиляди нощувки в столицата ни, а хотелиерите се надяват те да се върнат отново у нас като туристи. 

За тази половин година от европредседателството ни над 22 хиляди гости ще посетят страната ни. Самите хотели са избрани в близост до местата, където ще се провеждат събитията, като НДК например.

Хем да се стига бързо от летището до центъра на София, хем метрото да е наблизо – това са били едни от критериите при избора на хотели за еврогостите.

Един от хотелите, попаднал в списъка, вече има запитвания за свободни стаи за времето на председателството ни. „Ние се надяваме обемът на гостите да се увеличава, но съответно да са склонни да плащат повече”, коментира управителят Мирослава Райковска.

Всички хотели, които са препоръчани на делегатите, са минали проверка. „Посетени сме от пожарна безопасност и СДВР. Има датчици на тавана, има видеонаблюдение и SOS бутон в банята”, поясни Георги Николов, генерален мениджър на хотел. 

Очакванията на хотелиерите са, че цените на стаите ще скочат. „Със сигурност между 10 и 20% ще бъдат повишени цените”, изчислява Николов.

Според министър Лиляна Павлова няма скрито-покрито при избора на хотелите.

„Ние сме дали шанс на всички хотели да дадат заявка, разбира се, на всички, които отговарят на изискванията да са минимално три звезди. Няма дискриминация, отворихме широко тази възможност”, каза Павлова. 

Снимка: btvnovinite.bg

ВИП гостите и един придружител ще бъдат настанявани за сметка на държавата. Избран е един хотел за лидерите. Според обществената поръчка за над 1800 нощувки ще бъдат изплатени около 400 хиляди лева. В хотела за ВИП гостите тече усилен ремонт.

Практиката изисква страната-домакин да препоръчва подходящи хотели, а делегатите сами  избират и плащат настаняванията си.