Близо 2000 декара унищожени гори и щети за 2 млн. лв. - това е равносметката след огромния пожар край Ардино. Битката с огъня продължи цяла нощ. Стихията е овладяна, но изпепели близо 2000 декара и стигна на метри от къщите. Двама 16-годишни младежи са задържани, екип на bTV единствено успя да ги заснеме.

През цялата нощ на крак бяха пожарникари и горски служители. Обикаляха периметъра на пожара и се бореха с огнения ад.

След полунощ екипът на bTV успя да стигне на метри от огнената стихия.

Около 60 души охраняват периметъра, за да не позволят пламъците да се разраснат.

Днес в гасенето на пожара се включи и армията. Хеликоптери продължаваха да облитат терена, за да изгасят пламъците във вътрешността.

Споменът за срещата с огъня очи в очи на хората, живеещи в една от къщите, ще остане завинаги. Вчера следобед пламъците за малко не я изпепеляват.

Семейството е от турски произход. Трудно разбира и говори български. Било е в къщата с малката си дъщеря и е успяло да се спаси.

„Всички бяхме притеснени, като основна цел беше да запазим хората и имуществото им", заяви Юлиян Русев, главен експерт в регионална дирекция по горите в Кърджали.

Основната версия за пожара е човешка небрежност при боравене с открит огън.

Задържани са двама подпалвачи.

Пожар горя и до вилна зона между Самоков и Боровец. Огънят е потушен. По първоначална информация, пламъците са тръгнали от запалено стърнище и суха трева.

За последното денонощие са загасени над 200 пожара, обобщиха от МВР. Заради покачващите се температури обаче, рискът от нови огнища остава.

Утре в Югоизточна и Източна България е в сила най-високата степен на риск - екстремален, при който са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари.

Температурите ще продължат да се повишават. "Код жълто" за опасно горещо време е в сила за цялата страна в неделя.