200 лева глоба за паркиране в паркове, градини, детски площадки и тротоари в населените места извън обозначените за това места. Това приеха на първо четене депутатите с промените в Закона за движение по пътищата, внесен от Цветомир Михов от ГЕРБ. Мярката бе одобрена с 94 гласа „за”, 17 „против” и 21 „въздържал се”.

Прието бе още общинският съвет да определя цената за паркиране на местата, както и реда и условията за плащането ѝ от водачите на специализираното звено на общината или на юридическото лице.

В преходните и заключителните разпоредби на същия законопроект се предлага промяна и в Закона за местните данъци и такси - ползването на общинските тротоари, площади и улични платна или на части от тях като зони за платено и безплатно паркиране да се урежда с отделен закон и наредба на общинския съвет.

Предложението светофарите на кръстовищата, извън тези, които фабрично не разполагат с функция за указване на края на времетраенето на зеления сигнал чрез премигване, да се снабдяват с устройства, указващи това чрез трикратно премигване, бе отхвърлено. То беше внесено от Петър Славов от Реформаторския блок.

Депутатите не приеха и предложението на Български демократичен център завой на дясно да е позволен при червен светофар.

Коментари

Съмнения в ефекта на новата поправка имат редовите пешеходци, но и от асоциацията на пострадалите при катастрофи.

„Проблемът не е с размера на глобите, а със събираемостта им. Всяка втора глоба не се събира. За държавата да събере 50 лева глоба, тя харчи между 300 и 400 лева по процедурни такси”, посочи Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите от катастрофи.

От общината смятат обаче, че глобите е трябвало да бъдат завишени, защото досега са се правили компромиси в определени случаи. „Може би има някаква търпимост, когато се вижда че има съществен натиск от автомобили, който не може да бъде регламентиран с един замах”, каза Зафир Здравков от транспортната комисия в СОС.

Освен при спиране на тротоара и в градинките, санкции ще има и за други нарушения, стига да попаднат в обхвата на общинското видеонаблюдение. Нарушителите на пешеходните зони вече ще бъдат заснемани с камери. а сниманите ще отнасят солени глоби.

От общината пък са доволни и от другата промяна - узаконяването на цените в зоните за платено паркиране в големите градове.