В рудник „Ораново” където на 16 юли при срутване на земна маса загинаха четирима миньори, при общо 37 проверки от 2007 г. насам са констатирани общо 199 нарушения, съставени са 17 акта и са наложени глоби за 33 000 лв., съобщи социалният министър Хасан Адемов.

„Инцидентът в мина „Ораново" доказва, че при всички положения там е имало условия, които са предразполагали трагичен изход,” коментира Адемов пред държавната телевизия в деня на национален траур в памет на загиналите миньори.

Той увери, че органите на Главна инспекция на труда извършат регулярни проверки в мините на всеки три месеца, но констатира, че „това очевидно не е достатъчно”.

„В крайна сметка за здравето и безопасността отговарят и работодателите, и работниците и трябва всеки ден да се контролират условията на труд,” заяви Адемов.

По думите му, в момента в системата на въгледобива в цялата страна работят 2229 миньори. „Това е труд, който изисква ежеминутни усилия за спазването на безопасни условия на труд и за технологична дисциплина,” отбеляза министър Хасан Адемов.

Проверка на енергийното министерство, резултатите от която представи ресорният министър Драгомир Стойнев в петък, откри редица нарушения в дейността на рудника, който е работил извън закона.