Деветнадесет апелативни съдии от София поискаха от Висшия съдебен съвет „да извърши  задълбочена проверка на ръководството на Софийския градски съд”.

В специално писмо подписалите се магистрати настояват т.нар. правителство на съдебната власт да „вземе решителни мерки за прекратяване на практиките, довели до критичната ситуация в този съд (Софийският градски съд – бел.ред.), която се отразява изключително негативно върху всички съдии и предизвиква обяснимо обществено възмущение”.


Софийският градски съд, който е ключов в цялостната правораздавателна система, се тресе от скандал, свързан със системата за случайно разпределение на делата. В края на миналата година магистрати от районния съд и от самия градски съд поискаха оставката на Владимира Янева и на заместниците ѝ Богдана Желявска и Петя Крънчева и обвиниха ВСС в бездействие срещу случаите, пораждащи „съмнения за порочни практики и процеси, станали нарицателни за съдебната система”.


„С тревога следим случващото се в Софийския градски съд и отрицателните обществени реакции, които поставят под съмнение работата на всички съдии”, пишат в сряда магистратите от Софийския апелативен съд.

Те са „очаквали ВСС да обсъди много по-сериозно и задълбочено работата на ръководството на Софийския градски съд и ролята на председателя и двамата заместник-председатели, извършвали в продължение на години разпределението на делата, за избухването на общественото възмущение”. „Надявахме се, че писмата на значителен брой съдии от СГС, които бяха подкрепени и от техни колеги от СРС, ще бъдат приети като достатъчно сериозен сигнал за адекватна реакция на органа на управление на съдебната власт. Ние, в качеството си на съдии от по-горна инстанция, имаме непосредствени впечатления от работата на колегите от Софийския градски съд и можем убедено да заявим, че мнозинството от тях работят почтено, отговорно и компетентно. Между тях са и тези, които се обърнаха към ВСС и се разграничиха от малкия брой свои колеги, които с поведението си предизвикват съмнения в работата на всички съдии в системата”.

„Липсата на сериозен анализ и конкретни мерки по отношение на тези колеги, които накараха всички съдии да се срамуват от професията си, ни кара да мислим, че ВСС не желае или не смее да поеме отговорността за радикални действия, които поне до известна степен да възстановят сриналото се обществено доверие  в работата не само на СГС, но на съдебната система като цяло”.


Писмото завършва с напомняне към кадровиците, че „са  избрани, за да гарантират както независимостта, така и почтеността, и отговорността на съдебната власт пред обществото”.

Подписали съдии от Софийския апелативен съд

 

АЛЕКСЕЙ ИВАНОВ

СВЕТЛА ЧОРБАДЖИЕВА

МАДЛЕНА ЖЕЛЕВА

ВАНЯ АТАНАСОВА

ВАНЬОНА ЗАПРЯНОВА

ЕМИЛИЯ КОЛЕВА

НЕЛИ КУЦКОВА

ЯНА ВЪЛДОБРЕВА

ИВАНКА АНГЕЛОВА

МИЛЕН ВАСИЛЕВ

ГАЛИНА ИВАНОВА

СВЕТЛА БОЖКОВА

АННА БАЕВА

ПЛАМЕН ДАЦОВ

ВАЛЯ РУШАНОВА

ЕЛЕНА КАРАКАШЕВА

МАЯ ЦОНЕВА

ЛАДА ПАУНОВА

АНТОАНЕТА ДАНОВА