170-годишна църква с уникални стенописи и икони се руши
Хората в пловдивското село Черноземен нито могат да запалят свещ, нито да чуят камбаната на празник. Докога църквата и държавата ще си прехвърлят топката и никой няма да предприема нищо?
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    2
„Свети Георги“ в Черноземен
Снимка: bTV

170-годишната църква в пловдивското село Черноземен, в която има уникални стенописи и икони, се руши, а Църквата и държавата си прехвърлят топката и никой няма да предприема нищо.

„Свети Георги“ в Черноземен
Снимка: bTV

През лятото на 2016 г. внезапно се срутва притворът на храма „Свети Георги“. Това става часове преди в помещението да се съберат десетки хора за погребение на техен съселянин. По чудо не се случва трагедия. Оттогава храмът е затворен.

„Свети Георги“ в Черноземен
Снимка: bTV

„Не можем да разберем кой е умрял, кой се е родил... какъв празник има“, казва Недялка, жител на селото.

„Едно село, когато няма църква, когато няма камбана – вече не е село. Оставаме без дух“, коментира и кметът Тоня Христозова.

„Свети Георги“ в Черноземен
Снимка: bTV

Преди година и половина кметът на общината издава предписание за спешно аварийно укрепване на сградата. То обаче не е изпълнено от собственика – Пловдивската митрополия.

„Архитект Ахрянов, който е архитект на Пловдивската митрополия, заедно с отец Георги Попов, който е председател на нашето настоятелство, ни увериха, че в срок от три месеца ще направят всичко възможно тази сграда да бъде укрепена“, казва Христозова.

„Свети Георги“ в Черноземен
Снимка: bTV

Преди седмица кметът на Черноземен забелязва, че пукнатините и дупките в купола на олтара са увеличили размерите си. От тавана всекидневно падат парчета мазилка и камъни. Огромна пукнатина се е появила и в арката на камбанарията.

„Свети Георги“ в Черноземен
Снимка: bTV

„Най-тежкото срутване е купола на олтара – казва тя. – Смятам, че до ранна пролет, ако има повече дъждове, при самото свиване и разширяване на черните пластове, на чернозема, ще падне целият“.

„Свети Георги“ в Черноземен
Снимка: bTV

„Наистина има пукнатини в основите, в самите колони. Камбанарията е почти изцяло отлепена“, отчита и кметът на община Калояново Георги Георгиев.

bTV потърси за коментар енорийския свещеник Георги Попов. Той ни препрати към Пловдивската митрополия. От там ни върнаха отново към отец Георги.

„Отец Георги Попов в Чернозем не идва. Ходи само да си взема рентата от земята на църквата в Чернозем. Не сме го виждали от 2016 г.“, казва кметът Христозова.

„Свети Георги“ в Черноземен
Снимка: bTV

170-годишният храм „Свети Георги“ е паметник на културата. Има уникални икони. Най-ценните са подобрявани от Георги Данчов, който е бил съратник на Васил Левски.

„Свети Георги“ в Черноземен
Снимка: bTV

Ако в близките седмици църквата не бъде спешно укрепен, ще останат само развалини.

След спешното укрепване трябва да се изготви проект за реставрация и възстановяване на храма, средствата за който вероятно ще надхвърлят няколко милиона лева. Но за целта община, държава и митрополия трябва да си подадат ръка, за да спасят ценния паметник на културата.

  • 0
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре