160 българи продължават да мизерстват в Израел
Единствената им придобивка е лампа в тоалетната
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 15
  • 1
    1
българи, израел, фургони

Около 160 българи продължават да мизерстват в Израел. Единствената намеса след репортажа на bTV е лампа в тоалетната.

Българските работници спят във фургони и нямат ток през по-голямата част от денонощието. Голяма част от тях нямат и работа, въпреки че са заминали по силата на спогодба между социалните министерства на Израел и България.

До 1-2 седмици ще се събере смесен комитет за комуникация между двете страни, съобщи шефът на дирекция „Международна трудова миграция” в Агенцията по заетостта Димитрина Костадинова. По думите ѝ българското посолство също се е заело със случая, но няма как да се действа по-експедитивно.

„Чакаме отговор от израелската страна. Което зависи от нас, е изпълнено”, заяви Костадинова.

Говорителят на Външно министерство обясни, че след като е извършена проверка на място, българският консул е изпратил писмо до службата по населението и миграцията на израел. От там са съставили комисия, която да провери в какви условия живеят българите. От агенцията по заетостта също обясниха, че взимат мерки.

„Беше проведена среща с израелския посланик е имаме уверения от тяхна страна за проверка на съответните конкретни работодатели, които са цитирани в жалбите”, обясни Димитрина Костадинова.

От посолството на Израел в София обясниха пред bTV, че са изпратили писма до всички компетентни органи и очакват спешен отговор. Българските работници обаче все още са неспокойни. "Kато търговци на роби - идват на летището взимат ни карат ни, нямаме преводач, нямаме човек с който да контактуваме", разказват те.

Консулската служба на България в Тел Авив ще проведе среща с представители на израелската служба по населението и миграцията следващата седмица, на която от Външно министерство се надяват въпросът да бъде изяснен

Междувременно още десетки българи заминават за Израел по силата на спогодбата. В договорите се говори за добри условия и 1800 долара заплата.
 

  • 1
    1
Още по темата
15 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре