160 български граждани са в забранителен списък и не могат да влязат в Турция. Това заяви журналистът Илхан Андай по темата за отношенията на Русия с Турция след убийството на посланик Андрей Карлов. По думите на Андай хората в списъка са основно свързани с ДПС и работили в стария в. „Земан”.

Атентатът в галерията в Анкара журналистът Валери Тодоров посочи като огромен пропуск на специалните служби, а в цял свят убийство на посланик е повод за война.

Русия го оцени като провокация и няма да бъде използвано за обтягане на отношения, но бяха замразени преговорите за падане на безвизовия режим за турски граждани. Отношенията между двете страни се развиват на импулси, коментира бившия директор на БНР.

Според Андай бившият полицай, стрелял по Карлов е самотник и това е нов вид терорист. Той е бил облъчен от идеите, ходил е на обучение и сам се развивал в идеите. Когато се вижда безсилен и решава сам да наказва. Там е имало и други посланици, а той стреля само срещу този на Русия и говори като терорист като от Ал нусра, но в действията му има нещо като на американски екшън герой, коментира журналистът.

Тодоров обърна внимание, че руските служби се появяват на 25-тата минута от стрелбата и е важен въпросът как е успял нападателят да проникне вътре. Посланикът е бил без охрана, колата му не е била бронирана. Същият полицай е охранявал руското посолство при антируските протести в Анкара. Не се знае колко  лично е бил мотивиран, добави той.

Андай е категоричен, че Путин и Ердоган са силни заедно и ще изчистят въпроса помежду си.