15% от проверените у нас играчки се оказват опасни, стана ясно на кръглата маса „Играчката – забавна, полезна и безопасна”, която се проведе в София в днешния международен ден на потребителите. 90% от играчките, които са на европейския пазар, са произведени в Китай и българският пазар не прави изключение. Именно от Китай идват и най-опасните.

Когато се установи, че играчката е опасна и този риск не може да бъде отстранен, тя се унищожава. Контролните органи проследяват дали търговецът или вносителят го е направил, като е задължително в период от шест месеца да има и втора проверка.

В началото на тази година, например, са били унищожени над 60 хил. опасни играчки, които са влизали у нас през Гърция. 

Максималната глоба за вносител на опасни играчки е 15 хил. лв., а търговецът, който я продава, може да бъде глобен със сума от 500 до 1500 лв.

Родителите трябва да купуват играчки от сигурни търговски обекти с постоянен адрес, най-добре от магазини, в които основно се продават играчки, а не са от смесен тип, препоръчват от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

Задължително трябва да се проверява за каква възраст е предназначена играчката и дали има маркировка CE.

Особено много трябва да се внимава с малките играчки и частите от тях, които детето може да погълне.

Някои играчки са опасни и заради силните звуци, които издават – има случаи, в които той е с пъти над нормата. Подобен звук може да увреди слуха на дете под три години.

Някои многоцветни играчки носят риск от пластификаторите и оцветителите. Опасността произтича от съдържанието на тежки елементи като оловото, които могат да увредят нервната система и детеродните способности. Разпознават се по неприятната миризма.

Достъпът до батериите на играчките задължително трябва да е през отделение, което се затваря с винт и с две независими движения. Опасността, ако не са спазени изискванията , е не само от задавяне при поглъщане, но и от увреждане на тъканта, която е била в контакт с батерията.

Опасни са и пъзелите във формата на постелки за игра – заради отделянето на малки части от местата на сглобяване. Те съдържат химикали, които са опасни, ако се погълнат.