131 са опасните язовири в страната
В най-лошо състояние са в областите: Враца, Благоевград, Хасково и Бургас
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    2
язовири

131 са опасните язовири в страната. Това показват проверките на надзора на съоръженията. 

Язовирите в най-лошо състояние са в областите: Враца, Благоевград, Хасково и Бургас.

Заради снеготопенето най-критични са: язовир "Бързина" в община Криводол, "Камчия" и "Ясна поляна" в Бургаско, както "Елешница" във Варненско, който в момента прелива. 

Институциите уверяват, че няма опасност за хората от селищата край Елешница, чийто собственик е държавата. Проблемът на този язовир е, че има много висока подпочвена вода.

В село Гроздьово обаче не са спокойни. Водата от язовира се влива в река Камчия, а тя минава през селото. Там се вливат и големите язовири "Тича" и "Цонево".

По-големият проблем според областния управител на Варна Стоян Пасев е, че преливникът на водоема е в окаяно състояние. 7000 лв. за ремонта му засега няма.

От началото на година са направени над 500 проверки на язовири. Съставени 151 акта. В "Тази сутрин" по bTV от надзора се похвалиха, че за година опасните язовири са намалели почти на половина.

Ген. Кирил Войнов: Към този момент няма проблем с язовиритеПри топенето на снега най-критични са били язовирите „Елешница“ във Варненска област, който и в момента прелива, яз. „Бързина“, община Криводол, „Ясна поляна“, „Камчия“, но нещата са нормални, посочи той

Най-често язовирите имат неизправни изпускател, преливник или язовирна стена.

 

  • 0
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре