Общо 13 юристи се подали документи за български съдия пред Европейския съд по правата на човека, съобщи Министерството на правосъдието.

Сред кандидатурите присъства и името на адвокат Йонко Грозев, който е сочен за фаворит за заемането на престижната юридическа позиция. В качеството му на правозащитник, в продължение на повече от десет години, Йонко Грозев се явява като адвокат на лица, които съдят и са печелили дела срещу българската държава пред ЕСПЧ в Страсбург.

Той имаше кратка политическа кариера в Движение „България на гражданите”, но след създаването на Реформаторския блок юристът се оттегли от лидерските позиции в партията на Меглена Кунева.

Ето имената на всички, подали документи за участие в конкурса:

1. Ана Георгиева Миленкова - адвокат

2. Ангел Георгиев Анастасов

3. Виктор Йосифов Соловейчик - правен съветник в ЕСПЧ

4. Георги Ангелов Керелов - адвокат

5. Георги Цветанов Леков - адвокат

6. Илияна Тодорова Балтова - съдия по граждански дела в Окръжен съд-Бургас

7. Искра Тодорова Александрова

8. Йонко Миладинов Грозев

9. Д-р Катерина Бориславова Йончева - преподавател в Нов български университет

10. Майя Петрова Русева - съдия от Софийски градски съд

11. Николай Енчев Енчев - експерт в Генерална дирекция „Правосъдие” на Европейската комисия

12. Пламен Евгениев Борисов - общински съветник от ГЕРБ в Перник

13. Таня Желязкова Куцарова – Христова - съдия във Върховния административен съд

Предстои комисията да разгледа заявленията и да направи преценка за допустимост по документи. Недопуснатите кандидати ще имат правото да възразят в тридневен срок от обявяването на списъка, уточняват от правосъдното министерство.

Изискванията за кандидатите е да имат минимум 12-годишен юридически стаж и компетентност в сферата на защитата на правата на човека, отлично владеене на един от двата официални езика на съда – английски и френски, добро здравословно състояние и възраст под 65 години.

Процедурата за избор на съдия в Европейския съд по правата на човека ще започне на 7 октомври с езиков тест. Събеседването с допуснатите кандидати ще се проведе на 8 октомври. Изборът ще бъде направен от Съвета на Европа.

Процедурата за избор на съдия в Европейския съд по правата на човека бе стартирана от служебния министър на правосъдието Христо Иванов.

Настоящият български съдия в Страсбург Здравка Калайджиева пожела да напусне поста от 1 март 2015 г.