Вчера е извършена регулярна операция, не е нещо изолирано. В рамките на централна градска част бяха задържани над 130 души. Ори първоначалните беседи те не са могли да дадат обяснения за правния си статут, в последствие са пуснати 8-9 от тях. Това обяви в ефира на „Тази сутрин” главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов.

Към момента 125 остават задържани, тъй като има информация, че са незаконно пребиваващи. Те ще бъдат настанени във временните центрове, където ще се установява как са проникнали в страната, следва ли да им се предостави статут или са икономически имигранти, обясни Костов.

От началото на годината около 16 000 души са минали незаконно в България, като числата са относително съизмерими на вход, изход и във вътрешността, посочи Костов и отново повтори, че операции като вчерашни не са извънредни, а това е регулярна дейност.

„Грубо около 5 хил. души са задържани от началото на годината на вход на българо-турска граница, на изход на българо-сръбска граница и във вътрешността на страната”, уточни той.

„Тече непрекъсната дейност по незаконното проникване и пребиваване в страната, затова и има регулярна дейност по проверяване. Това е основният ни тип дейност”, заяви главният секретар на МВР.

За задържаните българи за трафик на хора към Западна Европа той отбеляза, че това е дейност, която е много примамлива за престъпния контингент. „От началото на годината имаме над 200 привлечени български граждани за каналджийска дейност”, каза Георги Костов.