11 села в Смолянско остават откъснати от града заради огромното свлачище
Днес беше забранено и на пешеходци да преминават в района
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 3
    0
Свлачище - Смолян
Снимка: Ева Тошева

Пети ден най-краткият път между Смолян и Рудозем и Мадан е прекъснат от свлачище. Обхватът му е 20 декара.

11 села в Смолянско продължават да са откъснати от града. Има опасност за всички работещи и преминаващи в района, затова днес беше забранено и на пешеходци да преминават в района.

Свлачището се активизира миналата седмица и според АПИ е най-мащабното в страната върху главен път. 

Свлачище на главния път Смолян – Мадан достигна електропровод То е опасно за разчистване поради наличието на множество големи надвиснали скални късове

На спешно заседание в областната администрация бяха набелязани мерки за безопасността на хората и работещите в района.

Експерти геолози и проектанти обсъдиха възможните спешни мерки. Една от тях е изместването на водопровод, който може да е сред причините.

„Най-вероятно всичко е било "капка по капка" и големите снегове 2014-2015 и тази година, дъждовете, които се изсипват, постепенно във времето изветряването, напукванията, земетресенията – всичко по малко е дало отражение, за да се получи това огромно срутище”, каза инж. Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура".

"Свлачището крие неподозирани опасности. Запазването на живота на хората е от първостепенно значение", каза зам.-областният управител на Смолян Адриан Петров.

До училищата в града пътуват 90 ученици. През обходният път през Рудозем и връх Средногорец, пътят им до Смолян се удължава с повече от 50 км.

Деца и възрастни от селата в района минават през свлачището пеша, за да стигнат до училище или до работните си места.

Свлачището край Смолян – най-мащабното в странатаВ рисковия участък попадат електропроводи, а над него минава водопровод, така че има опасност населените места в района да останат без ток и вода

Започна изграждането на обходен път над село Влахово. Багерите работят усилено, за да може да има по-бързо безопасен път за хората.

По новия път ще могат да преминават леките автомобили и микробуси до 22 места.

Към този момент няма непосредствена опасност за електропреносните съоръжения в района на свлачището.

Пътят Смилян – Рудозем вече е отворен. Той бе затворен от камъни вече седмица. Пътят ще се използва като част от обходен маршрут за товарните автомобили, които не могат да преминават по пътя Смолян – Средногорци заради голямото свлачище край Тикале.

Пътят Смилян – Рудозем
Снимка: Ева Тошева

Проблемът ще бъде обсъждан отново на съвещание в Община Смолян утре с участието на общинари, геолози, проектанти, представители на държавни институции.

Пътят Смилян – Рудозем
Снимка: Ева Тошева
  • 3
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре