1000 лв. глоба и три месеца без книжка ще е санкцията за шофьор, който навлезе в платното за насрещно движение, а при рецидив книжката се отнема за половин година, а глобата е 4000 лв. Това предвиждат промените в Закона за движение по пътищата, които депутатите приеха на второ четене.

Наказанието за организиране и участие в гонки ще е глоба от 3000 лв. и отнемане на книжката за 12 месеца, а при повторно нарушение – 5000 лв. санкция и лишаване от право да се управлява автомобил за 3 години.

Промените предвиждат още, че водач, който управлява превозна средство с установен алкохол в кръвта над 0,5 до 0,8 промила, ще бъде лишен от правоспособност за 6-месечен срок.

700 лв. ще е санкцията за шофиране с превишена скорост в населените места и 600 лв. извън тях. За всяко следващо превишаване с 5 км глобата се увеличава с 50 лв. и няма горна граница.

Народните представители приеха още шофьорите с малко стаж зад волана да получават 2/3 от максималния брой контролни точки, а оставащите 1/3 точки след 24 месеца от издаването на шофьорската книжка.

На шофьорите без книжка ще се отнема регистрацията на автомобила. Табелите ще се свалят на място, а малкия талон ще бъде отнеман за период от половин до една година за сметка на собственика на автомобила.

Отнемане на регистрацията ще се прилага и за шофиране след употреба на наркотици, упойващи вещества или алкохол с над 0.5 промила в кръвта.

Ще се стреснат ли нарушителите на пътя от новите глоби и санкции?