Най-лошите участъци от магистралите „Хемус” и „Тракия” ще бъдат ремонтирани със 100 млн. лв. от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура”. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в сряда, когато влязоха в сила ограниченията на скоростта в рисковите участъци по аутобаните.

За отпускането на средствата е повлият лично премиерът Бойко Борисов, който е бил запознат от министър Павлова с аварийната ситуация по двете магистрали, както и предприетите мерки за обезопасяване на движението с ограничаване на скоростта до 90 км в час, става ясно от съобщението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Заради лошото състояние на отделни участъци има значително увеличение на тежките пътно-транспортни произшествия, което налага ограничаването на скоростта, посочват от МРРБ.

Според Лиляна Павлова за трайното решаване на проблемите със състоянието на асфалтовата настилка на два участъка от АМ „Тракия”, в областите Пловдив и Пазарджик, с обща дължина от 60 км, както и участък по направлението Шумен-Варна от АМ „Хемус”, са нужни цялостна рехабилитация и основен ремонт.

„Участъците не са основно ремонтирани повече от 20 години, като за този период е извършвано само частично изкърпване на настилката, което не помага, защото дупките се отварят отново след всеки дъжд и сняг, заради огромния трафик”, подчертава Павлова. По думите й ремонтът с изкърпване на дупки се е предприемал заради липсата на финансиране на Агенция „Пътна инфраструктура” в годините назад.

„Искам да благодаря на премиера, за неговото разбиране на сложността на проблема и ситуацията с финансовите затруднения на АПИ, защото тези 100 млн. лв. надвишават в пъти целия наличен бюджет на агенцията за зимно поддържане и текущ ремонт на всички 20 000 км републикански пътища”, посочва още Павлова, цитирана от пресцентъра на ведомството си.

Тя е уточнила, че парите ще бъдат осигурявани поетапно в бюджета на АПИ за тази година.