1/3 от детските градини в столицата имат вътрешно видеонаблюдение
То обаче се слага само по коридорите
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 2
    1
Детска градина
Снимка: btvnovinite.bg

30% от детските градини в София вече са оборудвани с вътрешно видеонаблюдение. Това заяви представител на общината тази сутрин в ефира на bTV.

Вътрешното видеонаблюдение, което общината слага в детските градини, е само по коридорите, тоест с него можем да наблюдаваме например как децата...обуват обувките си.

В една от детските градини например видеонаблюдение има и във вътрешните помещения. То обаче е купено със собствени средства на градината, а не общински. 

Сигналите за насилие в детските градини често са недоказуеми. Преди няколко месеца майка сигнализира, че служител на пловдивска детска ясла е малтретирал детето й. Следват 3 независими проверки. Никоя от тях обаче не може да  установи дали сигналът е бил основателен. По тази причина няма наказани.

„Не доказаха красноречиво дали има или няма малтретиране на дете, остана в сферата на твърденията. За тази цели съответно взехме мерки, като една от тях е видеонаблюдение във всички ясли в район Централен”, коментира кметът на района Георги Стаменов.

Нов случай със съмнение за насилие над дете в детска градинаМайка публикува снимки на детето си, на които се виждат следи от насилие

Често родителите са принудени да измислят сами вариант за следене на отношението към децата им. Във Варна само за последната 1 година записващи устройства в дрехите и играчките на децата показаха брутално отношение към малките.

В едната градина медицинската сестра е уволнена, в другата обаче медицинските сестри са наказани със забележка, а детегледачките – с предупреждение. Видеонаблюдение в тях все още не е сложено. 

„Когато родител има съмнение за неприемливо поведение съгласно процедурите за докладване на жалби, трябва да подаде такава жалба при директора на яслата, а той започва разследване по случая и в 7-дневен срок е задължен да информира родителя писмено за предприетите действия”, обясни Ася Георгиева от дирекция „Здравеопазване” в Община Варна. 

Според специалисти тепърва ще се сблъскваме с такива случаи.

  • 2
    1
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре