Рейтинговата система на висшите училища ще бъде представена на 2 ноември, съобщи пред журналисти министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. По думите му чрез нея няма да се дават "този милион и нещо лева", който е трябвало да се плати за изследване на научния потенциал на университетите, тъй като тази система го изследвала добре.

Чрез рейтинговата система знаем всичко за всеки университет - за реализацията на завършилите през последните години, на база осигурителен доход, както и в кои специалности какъв е процентът на безработица, каза министър Игнатов. Той допълни, че чрез рейтинговата система ще се проследи в дадена специалност възпитаниците на кои университети са безработни, както и на останалите висши училища, в които въобще няма безработни висшисти. Ще бъде представена и "топ десетка" на българските университети, каза образователният министър.

По думите на Сергей Игнатов въз основа на рейтинговата система на висшите училища ще може да се направи подобна и на общините или в здравеопазването.

Допълнителните 40 млн. лева за образование за 2011 г. ще се разделят по равно за средното и висшето образование, като към тях ще се добавят и спестяванията от МОМН, които са доста, каза министър Игнатов. С 20 млн. лева ще дофинансираме увеличения брой на приетите студенти и така стандартът от 632 лева ще се увеличи малко. Ще добавим и сумата от спестявания, за да създадем един малък фонд между 7-10 млн. лева за оптимизиране на системата и модернизиране на висшето образование, заяви министърът. Останалите 20 млн. лева за 2011 г. ще се използват за средното образование

Сергей Игнатов съобщи, че проектът на рейтинговата система струва около 1 млн. лева, но между 50 000 и 100 000 лева допълнително ще са необходими за годишното й поддържане. Системата е свързана с НОИ в цялата страна, добави министър Игнатов. Около средата на ноември ще бъде представена концепцията на новия закон за училищното образование, съобщи още министърът.