1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Разпратили сме над 7 млн. есемеса за Великден

БГ Бизнес
 

Най-много текстови съобщения обаче изпращаме на Нова година

Есемесът става все по-предпочитано средство да си честитим Великден. На Възкресение тази година сме си разменили 7 млн. текстови съобщения. Колко говорим по телефон, чатим и сърфираме в интернет по Великден и успяхме ли да претоварим комуникационните мрежи? Отговорите потърси Димитър Анестев, който отиде главната командна зала на Националния център за управление и наблюдение на телекомуникационната мрежа.

В този център денонощно следят как се натоварва телекомуникационната инфраструктура в цялата страна. Когато се налага и има проблем с мрежите, през огромна видеостена диспечерите и инженерите търсят алтернативни трасета и комуникационни връзки, така че ние да можем да общуваме с близките си и да не разберем, че има някакъв проблем. Като цяло на този Великден не е имало никакви претоварвания на опорните комуникационни мрежи.

На тазгодишния Великден българите са разменили с около една трета повече текстови съобщения. Най-много есемеси си пишем за Нова година – четири пъти повече, спрямо нормалните делнични дни. На Великден изпращаме два и половина пъти повече съобщения, а на 8 март операторите отчитат двоен ръст на изпратените текстови съобщения.

За разлика от Нова година, по Великден телеком мрежите отчитат пик и драстичен ръст в разговори и съобщенията. Това обаче става не в нощта на Възкресението, а на следващия ден между 10 и 12 часа.  

"Това е моментът, когато хората стават от сън. В общи линии след празника те решават да се поздравят и да изпратят регулярно съобщение до множество получатели”, обяснява Борис Назаров.

По празници офисите са пусти. Служебните компютри изключени. Обичайните за една фирма комуникации обаче не спират. Трафикът не изчезва, а просто следва потребителите. Ако те са сред природата, връзката се осъществява през преносими компютри и мобилни телефони. Най-често, за да се чете важна служебна поща и новини.

По празници потреблението на мобилен интернет се увеличава един път и половина. В силно развитите технологични държави вече няколко пъти се е случвало цели мобилни мрежи да излязат от строя заради свръх сърфиране в интернет от потребителите по празниците.

„Има такива случаи в световен мащаб. На "Ей Ти енд Ти” мобилната мрежа буквално спря. Бяха предложили неограничени пакети с дейта трафик и без да оценят импакта върху мрежата имаха сериозен проблем”, разяснява Назаров.  

У нас все още няма такава опасност. Затова сърфирайте свободно. Но и гледайте да си починете.Както стана ясно най-големият кошмар за един телеком е мрежата му да бъде претоварена от потребителите заради неправилно планиране на ресурсите и насрещното потребление. Точно това е и главната задача на  дежурните специалисти в Националния център за управление и наблюдение на телекомуникационната мрежа.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии