Размерът на минималната работна заплата ще скочи от 240 на 270 лева и вдовишките пенсии също ще бъдат увеличени по най-бързия начин – след обсъждане на идетите от Националния съвет за тристранно сътрудничество и от Министерския съвет. Това заяви премиерът Бойко Борисов в ефира на предаването на bTV "Тази сутрин”.

Той обясни, че увеличенията ще дърпат от бюджета около 130 милиона лева на годишна база.

"Ако предизборно вдигнем всички пенсии, това означава аз да постъпя като Станишев и да стане като в Гърция”, каза Борисов. И допълни, че се надява до края на мандата да скочат и минималните възнаграждения на възрастните хора.

"Извинявам се на всички, че не мога да го направя сега, но просто толкова са възможностите на държавата”, заяви премиерът. И добави, че за да стане възможнот това, трябва да икономиката да заработи.

За президентските избори

Според световната практика всеки тим, който участва на избори, прилага своя собствена тактика. Тази на ГЕРБ е да обяви кандидата си за президент през септември, заяви министър-председателят.

"Искам максимум неполитизирано време, за да работи правителството. Ще оставя само един месец време за политиканстване”, категоричен бе той.

Борисов за пореден път отказа да разкрие дали е възможно управляващата партия да застане зад  регионалния министър Росен Плевнелиев в битката за креслото на "Дондуков” 2. Не отрече, че именно Плевнелиев е един от членовете на кабинета, които се радват на най-широко обществено одобрение. Но подчерта, че "аз имам доста такива министри” и посочи имената на Цветан Цветанов, симеон Дянков, Мирослав Найденов, Нона Караджова, Вежди рашидов и Николай Младенов.

Министър-председателят коментира още, че Симеон Сакскобургготски притежава всички необходими качества, за да заеме президентския пост.

"И днес извън България няма по-рейтингов политик от царя”, заяви Борисов и поясни, че смята така, защото при срещите с управници на големите страни, всички те питали за Сакскобургготски.

ГЕРБ обаче няма да издигне неговата кандидатура, поради факта, че преди години той е участвал в Тройната коалиция.

За местния вот

"За ГЕРБ са важни и двата вота, но по-важен е местният”, каза министър-председателят. И уточни, че по тази причина в момента внимателно подбира общинските съветници, анализира работата им през последните години и се информира за свършеното от тях от обикновените жители на общините, с които се среща ежедневно.

"На мен най-много ми отивам да зачерквам хора от листите, когато трябва”, добави Борисов.

Той заяви, че целта на партията му е да "бием задължително в големите градове”. Отбеляза обаче, че има градове с „не лоши кметове от други партии и там ще ни е трудно”.

За вота на недоверие към правителството

Борисов определи опитът на опозицията да свали правителството като "несериозна” постъпка. С това той обясни и отсъствието си от пленарна зала по време на обсъждането и гласуването на вота на недоверие преди дни.

За назначенията в съдебната система

"Много съм щастлив, че след 22 години за първи път се разбра, че се избира съдия”, така министър-председателят коментира назначението на Владимира Янева за председател на СГС.  Около това решение на Висшия съдебен съвет (ВСС) вече се вихри истинска буря. Появиха е спекулации, че Янева е заела високия пост, благодарение на личното си познанство с вътрешния министър Цветан Цветанов.  

Борисов обаче отрече в настоящата ситуация да има „задкулисни игри и конфликт на интереси”. И за пореден път подчерта, че ГЕРБ „няма нищо общо с ВСС и неговите назначения”.

"ВСС е избран от БСП, ДПС и НДСВ. Когато дойдохме на власт, казахме само, че ще ги оставим да си изкарат мандата”, категоричен бе премиерът.

Той посочи още, че има и други висши съдии, които имат лични връзки с високопоставени политици.

"Така например зам.-председател на ВАС се познава с Румен Петков, а аз пък се познавам с Пенгезов”, обясни министър-председателят.

За откриването на нови обекти

"Откриваме по 2-3 обекта на ден - така съм обещал на опозицията”, заяви Борисов. И подчерта, че това е практика на управляващите, "за да виждат хората какво правим”

За АЕЦ "Белене”

"През 2005 г. Тройната коалиция и Първанов си дават с руснаците една година срок да изчистят всичко около проекта „Белене”, но както във всяка друга област, не го правят и оставят всичко на нашето правителство”, обясни Борисов. Затова сега управляващите имали нужда от още три месеца за работа.

Изтича срокът на Споразумение 12 към договора с руските изпълнители на проекта. Ето защо България иска да го удължи с още три месеца, "за да се изчистят всички проблеми”.

"Ако не се съгласят руснаците, отиваме на съд. В противен съд ще заробя огромна сума, която ще плащат следващите поколения. В единия случай става дума за 600-700 милиона, а в другия – за 6-7 милиарда евро”, завърши премиерът.