Известният шотландски актьор Юън Макгрегър днес - 31 март, празнува 40-ия си рожден ден, съобщи Контактмюзик.

Роден в Крийф, Шотландия, Макгрегър работи усилено на сцената, в Холивуд и в независими продукции, откакто звездата му изгрява с филма "Трейнспотинг" (1996).

Оттогава актьорът е доказал, че няма роля, с която не може да се справи - от звезда на глем рока до свещеник, и естествено рицар-джедай.

По случай 40-годишнината на Юън Макгрегър глобалната независима новинарска мрежа WENN (World Entertainment News Network) публикува любопитни факти от живота му:

- В началото на актьорската си кариера Юън Макгрегър дели един апартамент с друга изгряваща звезда - Джъд Лоу.

- Запознава се с бъдещата си съпруга - французойката Ив Мавракис, след като участва в епизод на британската телевизионна драма "Kavanagh QC".

- През 2001 г. получава почетна докторска степен от университета на Ълстър в Северна Ирландия.

- Юън Макгрегър едва не става супершпионин - през 2006 г. му е предложена ролята на Джеймс Бонд, но той отказва и новият агент 007 става Даниъл Крейг.

- Преди да се превъплъти в образа на Оби-Уан Кеноби Макгрегър вече е почитател на "Междузвездни войни" - чичо му, актьорът и режисьор Денис Лосън е играл пилот на звезден изтребител в трите оригинални филма от поредицата.

- Юън Макгрегър е "услужливото момче" на Холивуд за сцени с фронтално разголване. Актьорът се е снимал без дрехи в няколко филма, сред които "Трейнспотинг", "Златно кадифе", "Записки под възглавката" и "Младият Адам".

- Макгрегър и Мавракис има три дъщери - две биологични - Клара Матилд и Естер Роуз, и осиновената от Монголия Джемиян.

- Актьорът е кум на сватбата на своя колега Дъгрей Скот през 2000 г.

- Юън Макгрегър е запален по мотоциклетизма още от младежките си години. През 2004 г. актьорът предприема пътешествие с мотори заедно с приятеля си Чарли Бурман. Двамата пътуват четири месеца от Лондон до Ню Йорк. Три години по-късно те отново участват в мотоциклетен маратон - от Шотландия до Южна Африка. Макгрегър и Бурман планират следващото си пътешествие по-късно през тази година.

- Макгрегър е роден на една и съща дата с актьорите Кристофър Уокън и Риа Пърлман и с рокаджията Ангъс Йънг от AC/DC.