280 лева дължи за авторски права община Каварна на „Музикаутор”. Парите ще бъдат преведени следващата седмица. Това заяви кметът на морската община Цонко Цонев по повод разпространената информация от сдружението, че общината дължи над 100 хиляди лева за авторски права от провежданите рок фестивали и безплатни концерти в града.

В съобщение на сдружението, което управлява правата на композитори, текстописци и аранжори се казва, че за последните четири години Каварна е съорганизатор на множество събития, за които няма подписан договор с „Музикаутор”. Сумата от над 100 000 лева е натрупана както от безплатните концерти в града, така и от последните две издания на „Каварна рок фест".

„Моята позиция е, че слънцето много пече и някой хора ги е напекло много и е много елементарно. Всеки, който дори не е юрист, може да си направи извода дали ние дължим пари или не, тъй като ние не сме организатори, не сме промоутъри - общината. За всеки концерт си има организатор, който сключва договор с фирмите. На тези им е най-лесно да търсят пари от община", коментира Цонко Цонев, кмет на община Каварна.

От „Музикаутор” уточняват, че не винаги изпълнителят на дадена песен е и нейн автор и дават за пример „July Morning", с която хиляди българи посрещат първото юлско слънце на Камен бряг.

„За „July Morning" ще им преведа другата седмица 280 лева за песента на Кен Хенсли, „July Morning", тъй като тя е на Кен Хенсли тая песен и беше изпята от Джон Лоутън. Иначе за останалите групи си имаме декларации, че те се отказват от правата си за техните песни, а те пяха само и единствено техни песни. Така че за „July Morning"  ще им преведем 280 лева и чакаме извинение за останалото, за разликата до 100 000 лева”, каза още Цонев.

Декларациите от Емир Костурица, Джон Лоутън, Глен Хлюз и други изпълнители са предоставени на сдружението, допълни още кметът.

(Снимки от "Каварна рок фест 2010 вижте тук)